Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Rákellenes Világnap – megelőzési lehetőségek

2024.01.31 08:00
Rákellenes Világnap – megelőzési lehetőségek

Habár nincs biztos ellenszere a daganatos megbetegedéseknek, azonban életvitelünk megválasztásával csökkenthetjük a megbetegedések kockázatát! Február 4-e a hivatalos Rákellenes Világnap és ez alkalomból a prevenció, vagyis a megelőzés kerül fókuszba!

Arról már korábbi bejegyzésünkben is írtunk, hogy mennyire rémisztően nőtt az utóbbi tíz évben a daganatos megbetegedések száma Magyarországon és a daganatos megbetegedések típusaival is foglalkoztunk már. Azonban itt az ideje fókuszba helyezni azt is, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk megelőzni. Leszögezzük, 100%-os ellenszere nincs a daganatos megbetegedéseknek, azonban egy tudatos életvitellel csökkenthetjük a kockázatát!

 

Számos olyan életmódbeli és egészségügyi lépést tehetünk azért, hogy csökkentsük a daganatos megbetegedések kockázatát, úgyhogy jöjjenek az alábbi általános irányelvek, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk a mindennapok során!

 

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

„Az vagy, amit megeszel!” – szól az örökigazság, de hogy ez valójában mit is takar? Sok zöldséget, gyümölcsöt és ezek közül is olyanokat javaslunk, amelyek tele vannak antioxidánssal, tápanyagokkal és vitaminokkal. Fogyasszunk minél több rost dús ételt és kerüljük a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket. Mondhatjuk azt is, hogy legyen tányérunk minél színesebb és frissebb!

 

RENDSZERES TESTMOZGÁS

A rendszeres testmozgás nemcsak az egészséges testsúly eléréséhez, majd fenntartásához segíthet hozzá, hanem abban is közrejátszik, hogy a szervezetünk általános egészsége fennmaradjon. Érdemes naponta legalább 30 percet mozgással töltenünk, amely lehet séta, vagy edzőteremben végzett testmozgás, jóga vagy akár otthon végzett rendszeres mozgás.

 

KÁROS SZENVEDÉLYEK ELHAGYÁSA

Ha eddig dohányoztunk, akkor érdemes letennünk, hiszen a dohányzás növeli a rákos megbetegedések kockázatát, azon belül is a szájüregi- vagy a tüdőrákot. A dohányzás egy káros szenvedély, hiszen a rendszeresen dohányzók nagyon nehezen tudják letenni az utolsó szálat, de ma már szerencsére számtalan olyan kisegítő eszköz létezik, amellyel segíthetjük a leszokást. A mértéktelen alkoholfogyasztást is érdemes befejeznünk, hiszen a májunkat nemcsak károsítjuk, de ma már összefüggésbe hozták a túlzott alkoholfogyasztást a májrákkal is.

 

VÉDEKEZÉS

A napfénynek számtalan jótékony hatása van szervezetünkre, azonban figyeljünk oda bőrünkre is, hiszen a túlzott és erős napfény árthat! A megfelelő napfényvédők csökkenthetik a bőrrák kockázatát, de a legjobb, ha kerüljük nyáron a déli órákban a közvetlen napfényt!

 

RENDSZERES SZŰRŐVIZSGÁLATOK

A daganatos megbetegedéseket legtöbbször a különböző szűrővizsgálatokon mutatják ki, azonban nem mindegy, hogy már panasszal érkezünk oda vagy pedig a rendszeres vizsgálat mutatja ki. A daganatos megbetegedéseknél nagyon fontos az idő, hiszen egy korai állapotban diagnosztizált daganat esetében több lehetőség is van az eltávolításra, míg egy áttétes, megnövekedett daganatnál az elsődleges szempont a méretének a csökkentése. Vegyünk részt rendszeres szűrővizsgálatokon (pl. tüdőszűrés, nőgyógyászati rákszűrés), hogy ne akkor rohangáljunk, ha már nagy a gond!

 

ÖNVIZSGÁLAT

Figyeljünk oda szervezetünkre és a jelzéseire és ezen felül végezzünk gyakran önvizsgálatot. Ez nőknél és férfiaknál is egyaránt fontos, hiszen például egy mellráknál akár mi magunk, otthoni környezetben elvégzett vizsgálat során is kitapinthatunk egy addig nem tapasztalt gyanús csomót.

 

STRESSZKEZELÉS

Ahogy arról már korábban is írtunk, a mindennapi stressz káros hatással van szervezetünkre, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk kezelni és fenn tudjuk tartani mentális egészségünket! A stressz számtalan egészségügyi problémához vezethet, így például a daganatos megbetegedéseket is „táplálhatja”.

 

A fentieken túl természetesen amennyiben veszélyes anyagokkal dolgozunk, akkor fordítsunk kiemelt figyelmet a védőeszközök használatára, valamint a genetikai szűrővizsgálatokon is érdemes részt vennünk, amennyiben a családunkban többször is előfordult már daganatos megbetegedés. Habár biztos ellenszere nincs a daganatos megbetegedéseknek, de az egészséges életmóddal, rendszeres szűrővizsgálatokkal segíthetünk a kockázat csökkentésében vagy a korai felismerésben is!