Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Szilveszter utáni diéta

Szilveszter utáni diéta

Eljött az év azon része, amikor a legtöbben valamilyen fogadalmat tesznek. Valljuk be, legalább egyszer már gondoltunk arra január 1-jén, hogy idén bizony életmódot váltok. Ahhoz, hogy ez alkalommal sikeres is legyen, adunk néhány tippet mi is!

Az első és a legfontosabb szabály, hogy NE KOPLALJUNK! Bizony, ezt nagyon sokan eltévesztik még ma is. Az, hogy egyik pillanatról a másikra megvonunk szervezetünktől szinte minden természetes úton bevitt ásványi anyagot, vitamint és szinte nem eszünk egész nap semmit, csak ront az újévi fogadalmunkon.

Néhány általános tippel kezdjünk bele az életmódváltásba, amelynek szerves része a diéta is a testmozgáson kívül.

 

  1. REÁLIS CÉLOK

Az évek alatt felszedett plusz 5-10 vagy akár 20kg-tól ne akarjunk néhány hónap alatt megszabadulni, mert ez a drasztikus változás szervezetünkre sem lesz jó hatással! Ne várjunk rövid időn belül látványos eredményeket és tartsuk szem előtt a fokozatosság és a fenntarthatóság elvét! Ne néhány hónapra tervezzünk előre, hanem váltsunk életmódot és tartson ki évekig a változás!

 

  1. EGYENSÚLYTARTÁS

Mindig fontos, hogy a szervezetünkbe bevitt ételek változatosak legyenek, tartalmazzanak szükséges tápanyagokat. Válogassunk bátran a különböző zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, fehérjék és egészséges zsírok között! Ne egyoldalú étkezést válasszunk, hanem figyeljünk az évszakra jellemző ételekre és azokat alakítsuk át könnyebben emészthetőbbre és kevésbé megterhelőre!

 

  1. MÉRSÉKELT ADAGOK

Figyeljünk oda az elfogyasztott adagokra! Lehetőleg az alacsony kalóriatartalmú ételeket válasszuk és azokból is kisebb adagokat, hiszen többször kevesebbet enni még mindig kevésbé megterhelő szervezetünknek! De mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő tápértékkel bíró ételek kerüljenek az asztalra!

 

  1. MEGFELELŐ FOLYADÉKBEVITEL

Az elegendő folyadék – mint például az ásványvíz is – nemcsak a hidratáltságnak és a bőrünk szépségének a titka, hanem anyagcsere szempontjából is sokat számít. Kerüljük el a cukros, különböző ízesítésben elérhető üdítőitalokat és válasszunk inkább gyógynövény teákat, ha valamilyen ízre vágyunk! Indítsuk a reggelünket egy nagy pohár vízzel, hogy megalapozzuk hidratáltságunkat és akár egy fél citrom levét is belefacsarhatjuk, ha egy kis ízre vágynánk kora reggel!

 

  1. SPORT ÉS MOZGÁS

Ha a megfelelő étkezést rendszeressel testmozgással kombináljuk, akkor minden bizonnyal hosszabb távon lesz sikeres életmódváltásunk! A rendszeres testmozgás pedig nemcsak a testsúly csökkenéséhez járul hozzá, hanem az általános egészségi állapotunkon is sokat javít! A fokozatosság elvét azonban itt is tartsuk szem előtt és ne akarjunk egyik napról a másikra már félmaraton távokat futni! Kezdésnek a rendszeres napi séta is hatásos lehet!

 

  1. KERÜLJÜK AZ EXTRÉM VAGY DIVAT DIÉTÁKAT

Habár legtöbbször gyors sikert és eredményt ígérnek, hosszú távon egyáltalán nem hasznosak szervezetünknek az extrém diéták. Vagy túlzottan korlátoznak bennünket, vagy nem tartalmaznak megfelelő tápanyagokat! Nem kell bedőlni a legújabb divat diétáknak sem, hiszen a célunk nem a gyors és látványos fogyás, hanem annak hosszútávon történő megtartása!

 

  1. SZERESSÜK MAGUNKAT!

Talán ez a legfontosabb szabály, amelyet ajánlani tudunk, hiszen, ha nem szeretjük saját magunkat eléggé, akkor akármennyit is dolgozhatunk a céljaink elérésén, sosem leszünk elégedettek azzal. Ne essünk kétségbe, ha nem születik azonnal látványos eredménye az életmódváltásunknak! Legyünk türelmesek önmagunkhoz is! Nem 2 hét alatt jött fel az a plusz 10kg a legtöbb esetben, így adjunk elég türelmet és kitartást magunknak! A türelem és az önszeretet az egyik legfontosabb alapja a hosszútávon fenntartható életmódváltásnak!

 

Fontos megjegyeznünk azt, hogy minden szervezet más és más, ezért ami a szomszédnak vagy a barátunknak bevált és működik, nem biztos, hogy nekünk is fog. Ha nehezen indulunk el az úton, akkor érdemes szakemberrel, például dietetikussal konzultálnunk, hiszen lehet ételallergiánk, amely megnehezítheti terveinket. Azonban semmi esetre se essünk kétségbe, hiszen biztosan vannak mások is, akik hasonló cipőben járnak. Az egyéni szükségletekeinket és az egyéni egészségi állapotunkat tartsuk mindig szem előtt, ha életmódot váltunk!