Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Szüksége van-e a szervezetünknek cukorra?

Szüksége van-e a szervezetünknek cukorra?

Örök kérdés, hogy a szervezetünknek szüksége van-e cukorra vagy sem. És ha igen, akkor milyen forrásból érdemes bevinnünk és milyen mennyiségben illetve vannak-e hátrányai és ha igen, melyek azok. Úgyhogy jöjjön a nagy cukor körkép a Herbadoctornál!

Szögezzük le a legelején, hogy alapvető étrendi alapanyagról beszélünk, hiszen számtalan formában található meg élelmiszereinkben, azonban – és itt a lényegi pont –, hogy nem mindegy milyen formában és mennyiségben viszünk be belőle. Azt viszont fontos leszögeznünk, hogy az emberi szervezet számára a cukor lényegében elsődleges energiaforrást biztosít számunkra, azonban túlzott fogyasztása számtalan egészségügyi problémát okozhat. De miért is fontos a szervezetünknek? A szénhidrátok, amelyeket az élelmiszerekből fogyasztunk, glükózzá bomlanak le a szervezetben. A glükóz a véráramba kerül, ahol energiaforrásként szolgál a sejtek számára, különösen az agy és az izmok számára. Az agy, amely a test glükóz ellátásának jelentős részét használja fel, különösen érzékeny a vércukorszint ingadozásaira. Ezért is van, hogy sokszor úgy érezzük, szükségünk van szőlőcukorra, ha már nem tudunk annyira figyelni vagy éppen vizsgadrukk alatt a tanulók is szívesen nyúlnak hozzá. És itt jön a de, hiszen a szervezet nemcsak a közvetlenül fogyasztott cukorból tud glükózt előállítani. Más szénhidrátok, például keményítők és rostok, szintén glükózzá alakulnak át az emésztési folyamat során. Emellett a szervezet képes glükózt előállítani más forrásokból is, például zsírokból és fehérjékből.

 

Milyen előnyei vannak a cukornak?

Három legfontosabb előnyt lehet felsorolni a cukor mellett, amelyek közül az első igazából az, amely a szervezet számára fontos:

  1. Energiaforrás: A cukor gyors és könnyen hozzáférhető energiaforrás, különösen intenzív fizikai aktivitás vagy szellemi munka során. Az izmok és az agy gyorsan fel tudják használni a glükózt, ami javítja a teljesítményt és a koncentrációt.
  2. Ízjavító tulajdonságok: A cukor édes íze számos étel élvezeti értékét növeli. Az édes íz sok ember számára vonzó, és ezáltal hozzájárulhat az étkezések élvezetesebbé tételéhez.
  3. Tartósítószer: A cukor természetes tartósítószerként is működik. Magas cukortartalmú élelmiszerek, mint például lekvárok és zselék, hosszabb ideig megőrzik frissességüket, mivel a cukor gátolja a mikroorganizmusok szaporodását.

Lényegében láthatjuk, hogy a szervezet számára kizárólag energiaforrásként mutatja a legnagyobb hasznos, különösen akkor, hogy gyorsan van szüksége rá.

 

Milyen hátrányai vannak a cukornak?

Ha az előnyeit is felsorakoztattuk, akkor bizony fontos, hogy a hátrányairól is szót ejtsünk, úgyhogy jöjjenek a cukor kevésbé kedvelt tulajdonságai is!

  1. Elhízás és anyagcserezavarok: A túlzott cukorfogyasztás jelentős hozzájáruló tényező az elhízás és az anyagcserezavarok, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. A magas cukortartalmú ételek és italok gyakran kalóriadúsak, de tápanyagban szegények, ami hízáshoz vezethet.
  2. Fogászati problémák: A cukor elősegíti a fogszuvasodást. A szájban lévő baktériumok a cukrot savakká alakítják, amelyek károsítják a fogzománcot és fogszuvasodást okoznak.
  3. Gyulladásos folyamatok és krónikus betegségek: A túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokhoz, amelyek számos krónikus betegség, például a szívbetegségek kialakulásában is szerepet játszanak.
  4. Inzulinrezisztencia: A rendszeres, nagy mennyiségű cukorfogyasztás inzulinrezisztenciához vezethet, amely a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek kevésbé érzékenyek az inzulinra, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet.
  5. Hangulati ingadozások: A gyors vércukorszint-emelkedést követő hirtelen esés hangulati ingadozásokat és energiahiányt okozhat. Az ilyen "cukorsokk" állapotok rontják a közérzetet és a koncentrációs képességet.

 

Láthatjuk, hogy számos hátránnyal rendelkezik a cukor, így felmerül a kérdés, hogy mégis, mennyi az ideális vagy éppen mértéktartó és szervezetünk számára elengedhetetlen cukormennyiség, amelyet érdemes bevinnünk?

 

Az egészséges cukorfogyasztás

A cukor teljes elkerülése nem szükséges, de fontos, hogy a cukorfogyasztás mértékletes legyen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi cukorbevitel nem haladhatja meg a teljes kalóriabevitel 5-10%-át. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt számára ez körülbelül 25-50 gramm cukrot jelent naponta. De az sem mindegy, hogy milyen forrásból visszük be szervezetünkbe, hiszen elsősorban természetes forrásokból érdemes bevinnünk, mint például gyümölcsök, zöldségek, ugyanis ezáltal rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is juttatunk szervezetünkbe. Az egyszerű cukrok és feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásának elkerülése érdekében célszerű minimalizálni az édesített italok, cukorkák, sütemények és más magas cukortartalmú ételek fogyasztását. Ehelyett érdemes teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket, egészséges zsírokat és bőséges zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.

 

Az emberi szervezetnek szüksége van cukorra, de nem a közvetlenül hozzáadott cukor formájában, hanem a szénhidrátokból nyert glükóz formájában. Az ésszerű cukorfogyasztás energiaforrást biztosít és hozzájárul az ételek ízéhez, de a túlzott cukorfogyasztás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a fogászati problémák. Az egészséges étrend részeként fontos a cukorfogyasztás mértékletessége és a természetes, tápanyagban gazdag élelmiszerek előnyben részesítése.