Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Tavaszi fáradtság okai

Tavaszi fáradtság okai

A tavasz most már itt van a nyakunkon, amit az is bizonyít, hogy hosszabbak a nappalok és a
hőmérséklet is kezd emelkedni. Azonban sokan ilyenkor még fáradtabbnak érzik magukat, úgyhogy
utánajártunk, mi okozhatja a tavaszi fáradtságot.

Ahogy a kertben nyílnak a virágok, rügyeznek a fák, éled a természet, azt gondolnánk, mi is ugyanezt éljük át, azonban a téli hónapok után sokan fáradtabbnak érzik magukat, mint télen, levertebbek és nagyobb lesz az alvásigényük is. Ha mindezeket a jeleket magunkon is tapasztaljuk, akkor bizony jó eséllyel éppen a tavaszi fáradtsággal nézünk szembe. Először is vegyük szemügyre a szervezetünket, mi lehet az oka a fáradtságnak. Két hormont kell figyelemmel kísérnünk: a melatonin illetve a szerotonin szinteket. Habár az igazi hideg tél elkerül bennünket, azonban összességében kevesebb napfényhez jut szervezetünk ezekben a hónapokban, amelynek köszönhetően emelkedhet a melatonin szintünk is, ami az alvás iránti igényünk megnövekedését is eredményezheti. Bár tény és való, hogy az első tavaszi napsugarakkal több napfényhez jut szervezetünk, azonban szervezetünk még úgymond nem tudott átállni ilyen hamar. A másik hormon, a szerotonin pedig pontosan fordítottan van jelen a szervezetünkben, ugyanis télen hiánya alakulhat ki és habár a napfénynek köszönhetően termelése emelkedik, azonban mindezt lassabban teszi. Ha pedig szervezetünkben a szerotonin hiánya is kialakul, akkor sokszor depressziósnak érezzük magunkat és semmiben nem találjuk örömünket. Amíg a szervezetünkben a szerotonin szint nem áll vissza a normális szintre, addig viszont türelemmel kell lennünk.

 

A fentieken túl természetesen még számos külső tényező is közrejátszhat a tavaszi fáradtság kialakulásában, amelyekre hozunk is néhány példát.

 

IDŐJÁRÁSBELI VÁLTOZÁSOK

Télen sokkal hosszabbak és sötétebbek a napok, ezért pedig szervezetünk is átáll egy másik fajta ritmusra. Azonban a napsütötte órák számának emelkedésével, szervezetünk nem tud egyik pillanatról a másikra átállni, így amíg ez bekövetkezik, addig átmeneti fáradtsággal kell szemközt néznünk.

 

VITAMINHIÁNY

Habár télen nagyobb hangsúlyt helyezünk a vitaminok bevitelére, azok sokszor nem rendszeresek és ehhez még hozzájárul az is, hogy ezekben a hónapokban kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A D vitamin hiányát is érdemes megemlítenünk, hiszen kevesebb a napfény a téli hónapokban, amelynek köszönhetően nem tudunk mindig megfelelő mennyiségű D vitamint bevinni szervezetünkbe, amely fáradtság érzetéhez vezethet.

 

ÉVSZAKVÁLTOZÁS ÉS ALLERGIA

Tavasszal többen is szenvednek allergiás tünetektől, ami télen nem jellemző. Így az első napsugarakkal például a pollenallergiával küzdőket is eléri a fáradtság vagy az általános rossz közérzet.

 

Hogyan vehetjük mégis észre, hogy valóban a tavaszi fáradtsággal küzdünk?

Alábbiakban összegyűjtöttük a legjellemzőbb tüneteket:

  • Általános fáradtság- és a kimerültség érzete fog el bennünket, vagyis napközben is hajlamosak lehetünk az álmosságra és a fáradtság is folytonos.
  • Nehezen meg a reggeli ébredés.
  • Csökken a koncentrációnk és a teljesítményünk is és mindez akár a mindennapi rutinjainkban is megmutatkozik.
  • Gyakran ér bennünket hangulatváltozás és sokszor vagyunk ingerlékenyebbek vagy levertebben.

 

Ahogy már többször is említettük, szervezetünk mindig jelez számunkra, ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a változásokat. Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon, nem feltétlenül kell azonnal orvoshoz rohannunk, hiszen lehet, hogy csak a tavaszi fáradtsággal állunk szemben. Következő bejegyzésünkben pedig arra helyezzük a fókuszt, hogy mit tehetünk, ha szeretnénk a tavaszi fáradtságot leküzdeni!