Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Teázási szokások

Teázási szokások

A hidegebb idő magával hozza a tea iránti rajongásunkat is, amelynek köszönhetően örömmel és bátran nyúlunk egy-egy teakeverékhez vagy éppen gyógynövény teához. Mivel itt a szezonja a meleg teának, így mi is összegyűjtöttük a legfontosabb szokásokat és még azt is megnéztük, hogy a világban milyen hagyományai vannak!

A teázási szokások világszerte változhatnak, hiszen az egyes nemzeteknek saját kultúrájukhoz és hagyományaikhoz kell igazodniuk. Összegyűjtöttük a legismertebb nemzetek teázási szokásait, hogy jobban megnézzük, mennyire sokszínű a teakészítés hagyománya!

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A britek mindig is híresek voltak a teázási szokásaikról, gondoljunk csak a délutáni teázási hagyományaikra. Ezen kívül az is ismert, hogy a szigeten másképpen fogyasztják a teát, mint mi, magyarok. Például ők kizárólag fekete teát fogyasztanak, amelyhez tejet és cukrot adnak. Az is a szigetország hagyománya, hogy a teát elsősorban porcelánedényben készítik el és gyakran sütikkel fogyasztják. 

 

JAPÁN

Ki gondolná, hogy Japánban egyszerre művészet és filozófia a teakészítés?! Pedig a lépéseit akár évtizedeken keresztül is tanulják a teamesterek úgy, hogy mindig is tudják, sosem lesz tökéletes. A szigetországban hagyománya van a teának, amelyek közül elsősorban a zöld változatát fogyasztják és az elkészítése módja is igen különleges. A matcha tea például egy finom, őrölt zöld tea, amelyet bambuszrostokból készült ecsettel habosítanak. 

 

KÍNA

Kínában a tealeveleket lazán, tealevél szűrővel vagy teás serpenyővel készítik. A hagyományos kínai teák közé több teafajta is tartozik: zöld tea, fekete tea vagy az oolong tea és ezek elkészítéseit általában szertartásokként aposztrofálják. Természetesen az egyes tartományokban eltérőek lehetnek a szokások

 

MAROKKÓ

Ebben az országban elsősorban mentateát fogyasztanak, amelynek az alapja a zöld tea, majd ezt mentalevelekkel, cukorral és forró vízzel kombinálják. Különlegessége a marokkói teáknak, hogy magas teáscsészékben szolgálják fel és többször áttöltik, hogy az ízek minél jobban érvényesüljenek egymással.

 

OROSZORSZÁG

Biztosan mindenki hallott már a samovarról, amely a hagyományos orosz teavíz melegítésében nagy segítség. Az országban elsősorban fekete teát fogyasztanak, amelyhez tejet, citromot vagy lekvárt adnak és a teázás egyfajta közösségi program is.

A fentiekben csak a legkülönlegesebb országokat említettük, hiszen minden ország a maga hagyományaihoz, szokásaihoz igazítja a teafogyasztását. Az alábbiakban azonban néhány ajánlást teszünk a teakészítéshez, amelyekre érdemes mindig odafigyelnünk!

 

  1. Víz hőmérséklete

Természetesen a víz megfelelő hőfoka mindig az adott tea típusától függ, hiszen a zöld teához elegendő lehet a 70-80°C-os víz, míg a fekete teához már magasabb, 90-95°C-os hőmérsékletű víz szükséges.

 

  1. Tea mennyisége

Habár hazánkban leggyakrabban nagy mennyiségű teát készítenek egyszerre, érdemes kisebb, csészényi mennyiséget elkészíteni belőle. Általában 200ml vízhez egy teáskanálnyi tea vagy egy teazacskó szükséges, attól függően, milyen teatípust választunk.

 

  1. Áztatási idő

Ez ugyancsak a tea fajtájától függ, hiszen a fekete tea általában tovább, 3-5 percig ázik, míg a zöld teának elegendő lehet 2-3 perc is.

 

  1. Teás edények

Használjunk megfelelő minőségű teás edényeket, hogy minél inkább kiélvezhessük a tea ízét és ne a zománcozott ízt érezzük!

 

  1. Plusz tartalmak

Van, aki a tejre és van, aki a citromra esküszik. Érdemes kipróbálnunk, nekünk hogyan ízlik a legjobban, hiszen van, aki csak magában szereti, de ha megfázásos tünetei vannak, akkor mézzel, citrommal vagy akár reszelt gyömbérrel is együtt fogyasztja.

Próbáljuk meg, hogy a teakészítést nem csak egy reggeli cselekedetnek tekintjük, amikor egy 1,5 liternyi forró vízzel leöntjük a filtert, hanem ismerkedjünk meg a brit vagy a japán tea készítési módokkal is. Igyekezzünk mi magunk megismerni a különböző teák íz világát, hogy a saját magunk szokásai is kialakuljanak.