Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Tegyünk a csontritkulás ellen

Tegyünk a csontritkulás ellen

Előző cikkünkben már bővebben összefoglaltuk, milyen tünetei lehetnek a csontritkulásnak és milyen életmódbeli változással segíthetünk elkerülni azt. Azonban, ha már biztos az osteoporosis, akkor is segíthetünk a tünetek enyhítésén. Azt, hogy hogyan, az alábbi cikkünkből kiderül!

Amennyiben csontritkulásról beszélünk, akkor a csontképződési folyamatok helyett a csontbontási folyamatok vannak túlsúlyban és így lényegében a csontok sűrűsége és a minősége is csökken. A csontritkulás kezelése és megelőzése érdekében többféle módszer is létezik, azonban fontos kiemelnünk most is, hogy egyéntől és súlyosságtól függnek ezeknek a módszereknek a hatásossága. Az életmódbeli változások minden bizonnyal segítenek az csontritkulás kezelése során, de nézzük meg, mire kell nagyobb figyelmet fordítanunk ezen belül:

  • Étrendi ajánlások: az egészséges csontokhoz kalciumra és D-vitaminra van szüksége szervezetünknek, ezért érdemes az ezeket tartalmazó ételeket előtérbe helyezni. A tejtermékek, a tofu, a zöldségek, a hal mind-mind megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaznak.
  • Napfény: igyekezzünk minél több időt eltölteni a természetes napfényen, amíg az időjárás még engedi, ugyanis így természetes D-vitamin forrásra teszünk szert.
  • Testmozgás: a rendszeres testmozgás segíthet a csontok erősítésében is. Érdemes azonban odafigyelnünk, hogy mit bír el szervezetünk és a fokozatosság elvét is tartsuk szem előtt.
  • Dohányzás és alkohol: amennyiben dohányzunk, úgy érdemes letenni mihamarabb, hiszen kalciumot von ki a szervezetünkből és egészségtelen is. Az alkoholfogyasztást is érdemes csökkenteni, hiszen ha nem tesszük, akkor növelhetjük a csontritkulás kockázatát.

 

Milyen vitaminok fogyasztásával segíthetünk a csontritkulás kezelésében?

KALCIUM

Fontos a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele szervezetünkbe, hiszen ezzel is fokozhatjuk a csontok termelődését és erősödését. Bátran válasszunk tejtermékeket vagy mandulát, spenótot, lazacot ebédre illetve vitamin formájában is pótoljuk a megfelelő mennyiséget. A Herbadoctor CA-MG-ZN (kalcium – magnézium - cink) tablettában található ásványi anyagok hozzájárulhatnak a csontok, fogak, izmok egészséges működéséhez, valamint a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez, támogathatják a megfelelő vérnyomást és koleszterinszintet. 

 

D-VITAMIN

Köztudott, hogy a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ezért elengedhetetlen csontritkulás esetén. Érdemes D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanunk, mint például a lazac, tonhal, tojás. Az őszi és a téli hónapokban is igyekezzünk megfelelő szinten tartani szervezetünk D-vitamin készletét, amikor már kevesebb a napsütötte órák száma. Ilyenkor vitaminok formájában is vigyünk be szervezetünkbe D-vitamint. A Herbadoctor Botanic D3K2-ben hidegen préselt, 100% természetes mákolaj is található, amelyben, mint természetes vivő anyagban, oldott formában van a D3 Vitamin és a K2 vitamin. A D-vitamin hozzájárulhat az egészséges csontozat, izomfunkció és a normál fogazat fenntartásához. A természetes K2-vitamin pedig részt vesz az egészséges csontozat fenntartásában és a normál véralvadási folyamatokban.

 

K-VITAMIN

A K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében, táplálkozásunk során részesítsük előnyben például a brokkolit, a spenótot vagy a kelkáposztát. Vitaminok formájában is vihetünk be szervezetünkbe K-vitamint, akár D-vitaminnal együtt. Ilyen a például a Herbadoctor Liposomax Forte Lipo- K2-D3 vitaminja, amely azonnal bekerül a véráramba, és onnan a hatóanyag tartalom közvetlenül, majdhogynem hiánytalanul jut el a sejtekhez.

 

MAGNÉZIUM

A magnézium a csontok egészségének fenntartásában segíthet és gazdag forrásai közé tartozik például a dió, a mogyoró vagy akár a bab is. Vitamin formájában is vehetünk be magnéziumot, ezzel is segíthetjük a csontokat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ma már számtalan fajtájú vitamin érhető el, de mindig figyeljünk oda a megfelelő minőségre és azok adagolására is.