Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Terítéken a zöldfűszerek – télen is!

Herbadoctor
Terítéken a zöldfűszerek – télen is!

Nyáron sokszor használunk friss, kertünkben termesztett zöldfűszert a konyhánkban, azonban az őszi-téli időszakban sem kell mellőznünk a természetünk és Földünk adta kincseket főzéseink során.

Egy felmérés szerint az átlagos magyar konyhában fűszerként a pirospaprikát, borsot, sót, ételízesítőt, majoránnát használják a legtöbben, azonban mindezek mellett még számos olyan fűszernövény létezik, amelyet nyaranta kertünkben is meg tudunk könnyen termeszteni. Ha valakinek nincs lehetősége rá, akkor szigorúan ellenőrzött alapanyagokból készült fűszernövényeket is használhat nyugodt szívvel. A zöldfűszerek között számos olyan akad, amelyik antibakteriális hatású a kellemes íze vagy illata mellett, ezért is a zöldfűszereket akár gyógynövényként is alkalmazhatjuk. Több tucat tanulmányt olvashatunk a mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásáról is, amelyek tucatnyi zöldfűszert tartalmaznak. Ilyenek a saláták, pestok kiváló alapanyaga, a bazsalikomlevél vagy az intenzív, olaszos illattal rendelkező oregánó vagy a nyarat idéző rozmaring és kakukkfű vagy éppen a leveseket ízletesebbé tevő borsikafű is. 

A zöldfűszereket azok is bátran és nyugodtan fogyaszthatják, akik különböző gyomor vagy epeproblémával küzdenek, hiszen ezek az ételízesítők nem bánták, hanem inkább segítik az emésztést önmagukban – természetesen a mérték itt is fontos! Habár egyre több élelmiszerboltban lehet találni különböző fűszerkeverékeket, sajnos ezek jelentős része olyan adalékanyagot vagy ízfokozót tartalmaz, amelyekre nincs szüksége szervezetünknek. Épp ezért alkottuk meg a Herbadoctor zöldfűszer-keverékeit, hiszen valamennyi tartósítószer-, laktóz-, gluténmentes. Kizárólag olyan alapanyagokat tartalmaznak, amelyeket a Földünk közvetlenül nyújt, hiszen a természetünk kincseit szervezetünk is hasznosítani tudja.

A világ egyik legrégebbi gyógyászati rendszere, az Ayurveda („Élet tudománya”) elsődlegesen egészségünk megőrzésével foglalkozik, amelyben az alkatunknak megfelelő helyes táplálkozást és a gyógynövény kúrák használatát is ajánlja. Az ayurvedikus fűszerkeverékek testtípusonként eltérőek lehetnek, a Herbadoctor fűszerkeverékei pedig ezek megtalálásában is segítenek, hiszen megalkotásukkor külön figyelmet szenteltünk az ayurveda alapjaira.