Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Tévhitek a fogyással kapcsolatban

Tévhitek a fogyással kapcsolatban

Év elején mindenki fogadalmakat tesz és a leggyakoribbak között az életmódváltás szerepel. Legtöbbször ilyenkor fogadjuk meg azt is, hogy következő évben 5, 10, 20 kg-tól megszabadulunk, azonban még így is számos tévhit kering az interneten, hogyan érhetjük el az álomsúlyt.

A TOP3 újévi fogadalom között biztosan szerepel a fogyás és ez nemcsak a nőkre vonatkozik. Azonban hiába van már könnyebb lehetőségünk megfelelő tudásra szert tenni az internet világában, mégis nagyon sok olyan állítás kering a világhálón, amelyek sajnos tévhitek. Igyekeztünk összeszedni az öt leggyakoribb tévhitet és el is magyarázzuk miért azok!

 

  1. Keveset kell enni ahhoz, hogy fogyjunk

A tévhit egyértelműen arról szól, hogy minél kevesebb táplálékot viszünk be szervezetünkbe, annál gyorsabban és annál többet fogunk fogyni. Fontos azonban leszögeznünk, hogy elsősorban a táplálkozásunk minőségére kell odafigyelnünk, utána jöhet a mennyiség is, de abból sem szabad minimalizálnunk. Az egészséges táplálkozás lényege, hogy a szervezet számára fontos és nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítsuk. Ahhoz, hogy megfelelő energiaszintünk legyen mind fizikailag, mind mentálisan, elengedhetetlenek a tápanyagok. Nem attól fogunk fogyni, hogy két tányér párolt zöldséget eszünk egész nap, hanem attól, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagokat választunk!

 

  1. A fogyókúrás termékek csodákra képesek

Egyre több fajta „étrend kiegészítő” létezik és folyamatosan szembejönnek a hirdetések, amelyek azt sugallják, hogy „ezzel neked is sikerülhet”, csak vásárold meg. Nincs olyan „csodaszer”, amelyet, ha az addig megszokott életvitelünket folytatjuk, akkor fogyni fogunk tőle! A tudatos döntés, megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás együtt érik el a kívánt hatást. Attól, hogy kezünkbe adnak egy terméket, hogy mától ezt kell bevenned mindig és akkor lefogysz, nem szabad csodát várnunk! Ezek a készítmények maximum ideig-óráig tudnak segíteni vagy pedig olyan mellékhatásaik vannak, amelyek viszont már kárt tehetnek szervezetünkben is, ezért kerüljük. 

Ha azonban egy szigorú étrendet kell tartanunk, léteznek a Herbadoctor kínálatában is olyan készítmények, amelyeket bátran ajánlunk mi is, mert kiegészítő, támogató funkciót látnak el, azonban egyik sem fogyókúrás csodaszer. 

 

  1. Gyorsan és egészségesen fogyunk

A gyors fogyás sosem vezet hosszú távú eredményhez, mert a hirtelen és extrém mértékű fogyáskor legtöbbször vizet és izmot veszítünk, nem pedig a zsírból fogyunk. El kell fogadnunk, hogy azok a plusz kilók, amelyek hetek, hónapok vagy akár évek alatt felkúsztak testünkre, nem fognak azonnal leolvadni. Komoly döntés, tudatos életmódváltás eredménye lesz a hosszútávon megtartható fogyás vagy éppen szálkásítás – ha ez utóbbi a fő cél. Az életmódváltás kezdetekor sokan hirtelen fogyásnak indulnak, mert ilyenkor legtöbbször a víz távozik a testünkből, azonban később, mikor kicsit megtorpan a súlyvesztés, akkor sokan fel is adják. Pedig pontosan annál a pontnál kell még inkább kitartóbbnak lennünk!

 

  1. Több fehérjét kell ennünk a fogyáshoz

Ma már egyre többen fogyasztanak eszméletlen mennyiségű és minőségű fehérjét, mondván, hogy majd attól lefogynak. Tévhit ez is, mert attól, hogy valaki egész nap fehérjét eszik fehérjével, hosszú távon nem tudja a szervezetnek megadnia azokat a fontos tápanyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez. Az viszont tény, hogy a fehérje nagyon fontos makró tápanyag, amely segíthet abban, hogy a teltségérzetünk megmaradjon, vagy izmot növeljünk, azonban nem mindenáron. Igyekezzünk kiegyensúlyozottan táplálkozni és természetes forrásból kinyerni a fehérjét, mint például tojás, hüvelyesek, hal vagy csirkehús. 

 

  1. A szénhidrátok hizlalnak

Sokszor halljuk, hogy a fogyáshoz elengedhetetlen a szénhidrátok elhagyása, vagy ha tésztát eszünk, akkor biztosan meghízunk, holott ez egyáltalán nem igaz. Itt is a tudatosságra kell fókuszálnunk, hiszen a szervezetünknek szükséges van a szénhidrátokra azért, hogy energiához jusson. A legtöbben úgy kezdenek bele az életmódváltásba, hogy elhagyják a fehér kenyeret, nem fogyasztanak több cukros üdítőt és ennél a lényeges kapcsolatnál van a fordulópont! Vagyis a töménytelen mértékű cukrozott ételek és italok elhagyása már egyből tud segíteni szervezetünknek. A szénhidrátokat pedig igyekezzünk olyan típusából bevinni, amelyek szervezetünk számára is hasznosak, vagyis vércukorszintünket ne lökje meg azonnal, hanem folyamatos hatással legyen szervezetünkre. Lehetnek ezek teljes kiőrlésű gabonából vagy durumlisztből készült tészták, hüvelyesek is.



A fentiek csak a leggyakoribban előforduló tévhitek, de tucatnyi ehhez hasonlót tudunk mi is összeválogatni még. A legfontosabb, hogy tudatosak legyünk, és ha magunktól nem megy, akkor kizárólag olyan internetes cikknek higgyünk, amely megfelelő szakmai háttérrel bír. Ha teljesen elbizonytalanodunk, akkor pedig érdemes szakemberhez, például dietetikushoz, életmód tanácsadóhoz fordulni! Sok sikert kívánunk mi is az újévi fogadalomhoz és bízunk benne, hogy 2024-ben sikerül a tudatos életmódváltás!