Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Tüdő erősítése: Tippek asztmásoknak

Tüdő erősítése: Tippek asztmásoknak

Május 7-én tartják az Asztma Világnapját, úgyhogy mi azzal is segítjük ebben a betegségben szenvedőket, hogy otthoni tippeket nyújtunk, hogyan segíthetnek tüdejük erősítésében.

A tüdő nélkülözhetetlen szervünk, hiszen segít friss, oxigén dús levegőt szállítani a szervezetünkbe, de a tüdő a felelős azért is, hogy a szervezetből a szén-dioxid kiürüljön, illetve szabályozza a hőmérsékletünket is és védelmi szerepet is ellát. A megfelelő működése ezért is elengedhetetlen az életünkben, így érdemes minden nap segíteni, erősíteni tüdőnket. Alábbiakban néhány tippet osztunk meg első körben azokkal, akik habár nem küzdenek asztmával, de mégis fontos számukra a tüdő erősítése! A későbbiekben pedig kimondottan asztmásokra vonatkozó ajánlásokat is teszünk.

 

LÉGZŐGYAKORLATOK

Mély belégzésekkel, majd lassú kilégzésekkel edzésben tarthatjuk tüdőnket. Érdemes a mindennapunkba beilleszteni a légző gyakorlatokat, hiszen ezzel is támogatjuk tüdőnket.

 

AEROB EDZÉSEK

Futás, séta, kerékpározás vagy akár úszás során is segíthetjük tüdőnk teljesítőképességét, amelynek köszönhetően hatékonyabbá válhat légzőrendszerünk is. Érdemes heti több alkalommal is beiktatni egy-egy aerob edzést, hiszen ezzel nagyban hozzájárulunk szervezetünk erősítéséhez.

 

JÓGA

Ha eddig nem hallottál a pranayama (ejtsd: pránájáma) jógáról, akkor érdemes megismerkednek vele, ugyanis különböző légzéstechnikák alkalmazását jelenti, amelyek segíthetnek a légzőrendszer működésében és a tüdő erősítésében is.

 

DOHÁNYZÁS ELKERÜLÉSE

A dohányzás köztudottan káros hatással van a tüdőre, ezért, ha dohányzol, érdemes mihamarabb letenned. Persze tudjuk, hogy nem olyan könnyű, azonban szervezeted már 1-2 nap után is észreveszi a változást, amelyre te magad is fel fogsz figyelni. A tüdőd teljesítőképessége és kapacitása nem fog tovább csökkenni, ha mihamarabb abbahagyod a dohányzást.

 

Habár lehet, hogy a fentiek a legtöbb embernek ismerősek, azonban érdemes tudatosan beépíteni mindennapi életünkbe ezeket a tippeket, ugyanis segíthetnek erősíteni a tüdőnket és ezáltal pedig légzőrendszerünk egészségét is javíthatjuk. Ha azonban asztmával küzdünk, akkor érdemes néhány plusz ajánlást is betartanunk:

 

LÉGZŐGYAKORLATOK VÉGZÉSE

A mély belégzés és a lassú kilégzés segíthet erősíteni a tüdőt és ezáltal a légzési technikát is javíthatja, Egy fontos tényezőről azonban ne felejtkezzünk el, ha asztmásak vagyunk, vagyis nem szabad túlzásba vinnünk a gyakorlatokat és mindig figyeljünk testünk jelzésére. Ha úgy érezzük, hogy nem komfortos, akkor inkább kevesebb gyakorlatsort hajtsunk végre.

 

TESTMOZGÁS

A mozgás fontos, azonban, ha asztmával küzdünk, akkor olyan sportot válasszunk, amelyik nem terheli meg túlságosan a légzőrendszert, vagyis a hirtelen és intenzív mozgásokat inkább kerüljük. Válasszuk helyette a sétát vagy az úszást, esetleg a kerékpározást. Az is fontos, hogy mielőtt bármilyen testmozgást végeznénk, előtte melegítő légzőgyakorlatokat hajtsunk végre, amely segít felkészíteni a tüdőt és a légzőrendszert is a terhelésre.

 

FIGYELJÜNK AZ IDŐJÁRÁSRA

Lehetőség szerint kerüljük a hideg és a száraz levegőt valamint a magasabb pollenkoncentrációt is. Mindezek ugyanis hozzájárulhatnak egy-egy asztmás rohamhoz, úgyhogy mielőtt elindulunk a sétánkra, érdemes ellenőriznünk az időjárást vagy a pollenkoncentrátumot, és ha ezek nem megfelelőek, akkor inkább benti testmozgást végezzünk.

 

A legfontosabb azonban az, hogy tisztában legyünk egészségünk állapotával és a korlátaival is. Ismerjük meg magunkat és nem árt tudnunk azt sem, hogy mikor kell pihennünk vagy éppen lassítanunk és semmi esetre se erőltessük meg magunkat, hanem inkább azt tegyük, ami a testünknek és a szervezetünknek a legjobb. Persze ezek az egyszerű tippek nem szüntetik meg az asztmát, de segítenek abban, hogy szervezetünk erősebb és felkészültebb is legyen.