Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Tudod, mi az a REM alvás?

Tudod, mi az a REM alvás?

Megállapított tény, hogy a kialvatlanság negatívan befolyásolja immunrendszerünket és a szervezetünknek óriási szüksége van a pihentető és elegendő mennyiségű alvásra. Tudjuk-e azonban azt, hogy milyen fázisai vannak az alvásnak? Mi az a REM alvás és az NREM alvás? 

Sokan csak úgy tekintenek az alvásra, mint egy szükséges dologra az élethez. Azonban szervezetünk ilyenkor piheni ki a napot és dolgozza fel azt az óriási információ mennyiséget, amellyel napközben találkozik. Ez alkalommal körbejártuk az alvás egyes fázisait, választ adunk azokra a kérdésekre, miért fontos a pihentető alvás és miért fontos az is, hogy ne csak szükséges dologként tekintsünk rá.

 

Alvásunk során számos folyamat történik velünk, hiszen ilyenkor regenerálódik szervezetünk, ilyenkor pihenjük ki a napi fáradalmakat és agyunk ilyenkor dolgozza fel azt az iszonyatos mennyiségű információt is, amely napközben ér bennünket. Alvás közben általában több alvási szakaszról beszélhetünk, amelyek közzé tartozik az REM alvás, amely a Rapid Eye Movement kifejezésből fakad. Lényegében ez az az alvási fázis, amikor élénken álmodunk és szemünk is gyorsan mozog. Sokszor ilyenkor tapasztalható az is, hogy habár szemünk nagyon gyorsan mozog, de testmozgásunk mégis blokkolva van, izmaink általában pihennek ebben a szakaszban. Ilyenkor az is előfordul, hogy álmainkban nem tudunk elmenekülni valami elől, hiszen a valóságban is blokkolva van testünk, mintha lebénultunk volna. Ez alatt az alvási fázis alatt légzésünk és szívritmusunk is változékonyabb lesz és az agy aktivitása is intenzívebb úgy, hogy közben mozdulatlanok vagyunk. Habár első hallásra rémisztőnek tűnhet, azonban fontos szerepe van a REM alvási fázisnak, amely általában az elalvást követő 90. percben történik meg, majd később visszatérhet. Ugyanis miközben alszunk, több fázison haladunk keresztül: elalvás, első és második mély alvási szakaszok (NREM) valamint REM alvás.

 

Miért fontos a REM és az NREM alvás?

PIHENTET

A REM alvás és a NREM alvás együttesen fontosak ahhoz, hogy az alvás megfelelő minőségű és mennyiségű legyen úgy, hogy közben agyunk és testünk is pihenhessen. A fázisok az éjszaka folyamán váltakoznak, így egy körforgás szerű állapot alakul ki alvás közben. Ahhoz, hogy reggel kipihenten ébredjünk, mindegyik fázisra szükségünk van.

 

KOGNITÍV FELDOLGOZÁS

A REM alvás során tapasztalt álmokra sokszor nem emlékszünk a reggeli ébredést követően, azonban mégis fontos szerepe lehet az ebben az időszakban tapasztalt agyi aktivitásnak az információk feldolgozásában valamint a tanulásban egyaránt. 

 

MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Bár a REM alvás fázis időszakában testünk blokkolva van, mégis agyi aktivitás mutatkozik. Számos tanulmány összefüggést talált a megfelelő REM alvás valamint a mentális egészség valamint az érzelmi egyensúly kapcsolata között.

 

Ahhoz azonban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvásunk legyen, érdemes figyelmet szentelni a rendszerességre is. Igyekezzünk ugyanabban az időszakban álomra hajtani fejünket, lefekvés előtt kerüljük a kék fényt (TV, mobiltelefonok, stb.) és lehetőség szerint éjfél előtt már legyünk ágyban. A reggeli ébredést követően nyújtózzunk ki, engedjünk be friss levegőt a hálószobánkba. Ha azonban hosszú távon nem sikerül a pihentető és elegendő alvást beiktatnunk, mert nem tudunk elaludni vagy éjszaka folyamatosan megébredünk, érdemes segítségért fordulni akár a Herbadoctorhoz is!  

Herbadoctor Jó Éjszakát termékében L-glicin és HCA is megtalálható. Az előbbi – a kiváló alvás és emésztést segítő hatásai mellett – a fehérjeszintézisben valamint az izomtömeg védelmében és növekedésben is segíthet. Ez utóbbiak miatt például a sportolók is előszeretettel alkalmazzák. A HCA habár segíthet csökkenteni az éhségérzetet és a súlykontrollban is jelentős szerepe van, de hozzájárulhat az alvás minőségének normalizálásához is.

Botanic Melatonin + Citromfű kapszula pedig számtalan olyan hatóanyagot tartalmaz, amely segíthet a minőségi és pihentető alvás elősegítéséhez, a stressz okozta tünetek leküzdéséhez. A citromfű és a melatonin mellett L-Triptofánt is tartalmaz, amely pedig segíthet a pozitív hangulat valamint a jó kognitív funkciók fenntartásában. A készítmény tartalmaz még orbáncfüvet is, amely az egyik legkiválóbb nyugtató valamint alvássegítő gyógynövény is egyben.

 

Összességében megállapíthatjuk, hogy a REM alvás kulcsfontosságú az egészséges és pihentető alvás elérésében és abban is, hogy másnap kellőképpen tudjunk fókuszálni a bennünket érintő információkra. Éppen ezek miatt kell elég figyelmet szentelnünk az alvásunk minőségére és mennyiségére!