Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Új év – Milyen sportot válasszak?

Új év – Milyen sportot válasszak?

Ha már életmódváltás, akkor a sport fontosságát is ki kell emelnünk, hiszen nem elég kizárólag a megfelelő táplálkozásra hangsúlyt helyeznünk! Alábbiakban összeszedtük azokat a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe vennünk, mielőtt sportolási módot választunk és körbejárjuk a legnépszerűbbek előnyeit is.

A TOP3 újévi fogadalom között biztosan szerepel a fogyás és ezzel együtt a rendszeres testmozgás is. Azonban mielőtt belevágnánk, érdemes átgondolni, hogy melyik sport lehet számunkra a legmegfelelőbb. Íme, néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartanunk!

 

  1. Egyéni játékosok vagy csapatjátékosok vagyunk?

Sokan hiába szeretnének például csoportos órákra járni, egyszerűen nem szeretnek közösségben mozogni. De az ellenkezője is igaz, hiszen vannak olyanok, akik pedig kimondottan társas tevékenységben érzik jól magukat. Gondoljuk át, mit szeretünk jobban? Inkább egyedül szeretnénk lenni a gondolatainkkal és csak a mozgásunkra koncentrálni vagy akkor leszünk lendületesebbek, motiváltabbak, ha társunk is van hozzá? Fontos azonban leszögeznünk, hogy ebben az esetben nincs jó vagy rossz válasz, hiszen szerencsére mindkettőre van ma már lehetőség!

 

  1. Milyen a fizikai állapotunk jelenleg?

Vannak, akik egyik napról a másikra belevágnak a rendszeres sportolásba, azonban nem veszik figyelembe, hogy egyik napról a másikra nem lehet maratont futni vagy éppen bokszedzésekre járni. Alaposan gondoljuk át, hogy az induláskor milyen a fizikai adottságunk és a fokozatosság elvét mindig vegyük figyelembe! Ha jelentős túlsúllyal küzdünk, akkor érdemes először csak sétákat beiktatni a mindennapi életünkbe, ha azonban kellő kondícióban vagyunk, akkor kezdhetünk egy dinamikusabb sporttal is, mondjuk a kocogással vagy kezdő funkcionális edzéssel!

 

  1. Mi a cél?

Ha testsúlyunkból szeretnénk veszíteni, akkor érdemesebb kardió edzéseket is beillesztenünk a tervünkbe, ha azonban izmot szeretnénk építeni, akkor a súlyzókkal végzett edzéseket javasolt elkezdeni. Fontos, hogy mielőtt belevágunk, meg tudjuk fogalmazni a célunkat! Lehet, hogy valaki azért szeretne életmódot váltani és rendszeresen sportolni, mert a munkahelyi vagy a mindennapi stresszt szeretné könnyebben leküzdeni és ezeken az alkalmakon szeretne kiszabadulni a mindennapi mókuskerékből. Üljünk le, gondoljuk át, hogy mi a mi, saját magunk legfőbb célja a mozgással!

 

  1. Próba szerencse!

Ha a fenti három szempontra nem sikerül azonnal választ találnunk, akkor igyekezzünk minél több sportolási fajtát kipróbálni, hogy érezzük, melyik áll hozzánk a legközelebb! Kezdjünk sétával vagy kirándulással, menjünk a hegyekbe túrázni, ha van a környéken uszoda, látogassuk meg. Ha lehetőségünk van csoportos edzéseken részt venni, nézzük át az órarendet és próbáljunk ki akár többfélét. A cél, hogy érezzük egy-egy mozgás után, hogy melyik áll hozzánk a legközelebb, melyikben találjuk meg az örömünket!

 

Ha pedig végeztünk a fenti ajánlásokkal, akkor már pici rálátásunk van arra, mivel szeretnénk eltölteni a sportolásra szánt időt. Alábbiakban néhány sportolási lehetőséget sorolunk fel!

 

FUTÁS

Ha a célunk az állóképességünk javítása vagy testsúlyunk csökkentése, akkor ez a megfelelő sport számunkra, hiszen egyszerű, nem igényel különleges felszerelést és akár a szabadban is tudjuk végezni. Fontos azonban, hogy lépésről-lépésre haladjunk, és ne terheljük túl magunkat! Ha jelentős testsúlytöbbletünk van, akkor pedig gyaloglással, sétával vagy kerékpározással kezdjünk inkább!

 

KERÉKPÁROZÁS

Kardio mozgásforma, elsősorban akkor ajánljuk, ha a testsúlycsökkentés a fő célunk. Egyszerű sportolási forma, javíthatja az állóképességünket, és ami a legfontosabb túlsúly esetén, hogy kíméli az ízületeket is! Figyeljünk oda azonban a megfelelő védőfelszerelésre és ne a hegyekben kezdjük el a kerékpározást!

 

ÚSZÁS

Teljes testünket átmozgathatjuk az úszással és még az ízületeinket is kíméljük vele úgy, hogy közben erősítjük az izmainkat is. Ha nem tudunk helyesen úszni (például mellúszásnál ne legyen folyamatosan kint a fejünk a vízből), akkor érdemes – bármilyen korban is legyünk – úszóedzőt keresni, aki megtanítja az alapokat számunkra.

 

SÚLYZÓS EDZÉS

Ha a cél az izomzat építése vagy alakformálás, akkor a súlyzós edzés mindenképpen ajánlott. Erősíthetjük az izmainkat, segíthet a testsúlyunk csökkentésében és formálhatjuk is az alakunkat vele. Itt is a mértékletesség elvét alkalmazzuk, kezdjük kisebb súlyokkal és csak fokozatosan növeljük a terhelést!

 

JÓGA

Rugalmasabbak szeretnénk lenni vagy a stressz levezetése a cél? A jóga mindkettőre megoldást jelenthet úgy, hogy közben javítja a testtudatosságot és erősítheti az izmokat is! Ma már számtalan típusa elérhető akár internetes videó megosztó portálokon keresztül, így bátran próbáljunk ki minél több fajtát, hogy megnézhessük, melyik áll hozzánk a legközelebb!



Bármelyiket is válasszuk a fentiek közül, a legfontosabb a fokozatosság és a rendszeresség! Igyekezzünk örömöt lelni a mozgásban és ne kényszerként éljük meg az erre fordított időt, hiszen a cél nem rövidtávú, hanem a hosszú távú életmódváltás!