Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Újévi fogadalmak

Újévi fogadalmak

Leszokom a dohányzásról, életmódot váltok, fogyok 5-10 kg-ot az újévben. Sokszor ezeket fogadjuk
meg az évek fordulónapjain, de nézzük meg, miért is tartják olyan fontosnak az emberek az újévi
fogadalmakat!
 
A fordulók – legyen szó születésnapról vagy házassági évfordulóról – mindig is fontos mérföldkövek
egy-egy ember életében. Amikor új évet írunk, akkor mindez megsokszorozódik, hiszen egyik részről
elbúcsúztatjuk az előző évünket, másrészt amolyan „tiszta lappal” kezdhetünk az új évben.

FONTOS AZ ÖSSZEGZÉS

Mielőtt azonban újévi fogadalmakat tennénk, érdemes először összegezni az elmúlt évet. Mint ahogy például az óvodai vagy az általános iskolai éveket követően is elköszönünk attól az intézménytől, barátoktól, érdemes az évkezdés előtt is értékelni az előző évet. Gondoljuk át, milyen jelentős események, történések voltak életünkben januártól egészen decemberig, milyen mérföldköveket tettünk meg életünkben! Család, barátok, közösség, sport, lelki egészség, karrier vagy munka, ezek csak a legfontosabb területek, amelyeket érdemes alaposabban átvizsgálni, átgondolni és akár írott formában papírra vetni, hogy mikre vagyunk a legbüszkébbek 2023-ban. Ilyenkor kicsit azon is érdemes elgondolkodni, hogy van-e olyan kapcsolatunk, akár baráti, akár családi, amely kimagasló volt előző évben vagy akár ennek ellenkezője és ez miért történhetett. Voltak-e céljaink 2023 év elején és azok sikerültek-e. Ha igen, akkor minek köszönhetően, ha nem, akkor pedig milyen okok vezethettek ahhoz, hogy nem sikerültek?! Próbáljuk meg kicsit mélyebben is átgondolni a 2023-as évet és csak ezután kezdjünk bele az újévi fogadalmakba!

 

TERVEKKEL AZ ÚJ ÉVBEN

Miután mérlegeltük előző évünket, érdemes tervezéssel indítani az új évet! Hasonló témakörökben, mint amelyekben összegeztük az előző évet, most gondoljuk át, melyek azok a célok, amelyeket mindenképpen szeretnénk elérni. Lehet ez akár életmódváltás, dohányzásról való leszokás, de akár egy régi baráttal egy ki nem mondott probléma átbeszélése. Bármilyen, akár apró cél is segíthet nekünk lendületesebben és akár energikusabban is kezdeni a 2024-es évet! Vegyük sorba, miért is olyan fontosak számunkra az újévi fogadalmak!

 

  1. MOTIVÁCIÓ ÉS CÉLOK

Újév kezdetén sokszor érezzük azt, hogy végre tiszta lappal indulhatunk, lehetőségünk van egy friss kezdésre és motiváltabbak is vagyunk arra, hogy idén (végre) változtassunk életünkön. Ezek az újévi fogadalmak sokszor segítenek abban is, hogy megfogalmazzuk és konkretizáljuk céljainkat.

 

  1. ÖNMEGVALÓSÍTÁS

Sokszor egy-egy újévi fogadalomban sokkal mélyebb dolgok is vannak, hiszen ha már kitűzünk egy célt, akkor az elkövetkezendő időszakban azon fogunk dolgozni, hogy meg is valósítsuk azt. Mindez pedig segít abban is, hogy jobban megvalósítsuk önmagunkat és az elért célok akár több önbizalmat adnak és az énképünk fejlődését is eredményezik.

 

  1. ÚJ SZOKÁSOK

Újév első napján könnyebben állunk át a megszokottól az újakra, hiszen ilyenkor egy új év kezdődik, első nappal pedig kezdetét is veheti az új szokások bevezetése. Legyen szó rendszeres sportolásról, egészségesebb életmódról, hatékonyabb munkáról, mindig könnyebben alakítjuk ki az új szokásainkat az év első napján.

 

  1. CÉLKITŰZÉS

Ahogy mi is javasoltuk, az évfordulón érdemes átgondolni, elemezni kicsit mélyebben az előző évet, akár a sikereit, akár a buktatóit is egyszerre. Sokszor megfontoljuk ilyenkor az akkori döntéseinket vagy változtatásainkat és új célokat alakítunk ki a következő évre. Az újévi fogadalmak pedig nagyszerű lehetőséget is adnak számunkra, hogy a céljainkat megalkossuk és az elérésükhöz vezető utunkat is átgondoljuk!

Tisztában vagyunk természetesen azzal is, hogy az újévi fogadalmak sokszor kudarcba fulladnak, így ennek a lehetőségével is érdemes kalkulálnunk, amikor megtesszük azokat. Fontos, hogy elérhető célokat találjunk saját magunknak és sokszor türelemmel kell lennünk saját magunk irányába is, amíg ezeket a célokat elérjük. Lehetnek mindezek mellett természetesen az új évben is olyan nem várt helyzetek, amelyekkel értelemszerűen nem tudtunk kalkulálni még akkor, amikor a fogadalmunkat megtettük. Érdemes legalább egy fontos embernek – aki lehet akár családtag vagy barát – elmondani céljainkat az új esztendőre, hiszen sokszor támaszul és segítségül is szolgálhatnak. 

Bármilyen célt is választunk 2024-ben, mi Ön mellett állunk és segítünk annak elérésében!