Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Véradás hatása a szervezetre

Véradás hatása a szervezetre

Június 14-én tartják a Véradók Világnapját, úgyhogy ez alkalommal minden egészségre gyakorolt jótékony hatását sorra vesszük az önkéntes véradásnak, hogy minél több olvasót bátorítsunk az önzetlen segítségnyújtásra.

Szerencsére ma már egyre többen döntenek az önkéntes véradás mellett, de sajnos még mindig kevesen döntenek úgy, hogy segítenek. Alábbi cikkünkkel nem titkolt szándékunk, hogy összefoglaljuk az egészségre gyakorolt hatásait a véradásnak, hogy ez ne legyen akadálya, ugyanis az önkéntes véradás az egyik legfontosabb és legnemesebb cselekedet, amely életeket menthet meg. 

 

Magyarországon a véradás hagyománya és fontossága régóta fennáll és rendszeresen szerveznek véradási kampányokat is. A véradás nemcsak azoknak hasznos, akik a vért kapják, hanem maguknak a véradóknak is számos egészségügyi előnnyel járhat. Ha a magyar egészségügyi intézmények éves szintű ellátását vesszük alapul, akkor közel 400.000 véradással lehet biztosítani, ha pedig munkanapokra osztjuk le, akkor kb. napi 1.500 véradóra lenne szükség.

 

MIÉRT FONTOS A VÉRADÁS?

  1. Életeket menthet

A véradás egyik legnyilvánvalóbb előnye, hogy közvetlenül hozzájárulhatunk emberek életének megmentéséhez. Egyetlen véradás akár három ember életét is megmentheti, hiszen a levett vérből három különböző vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Innen ered az Országos Vérellátó Szolgálat szlogenje is: Adj vért és ments meg három életet!

 

  1. Szükség van rá

Naponta több ezer vérre van szükség a különböző orvosi beavatkozásokhoz, baleseti sérülésekhez, műtétekhez és krónikus betegségek kezeléséhez. Az önkéntes véradók biztosítják, hogy ezek a szükségletek folyamatosan kielégíthetők legyenek.

 

  1. Közösségi összetartozás

A véradás egy erős közösségi szolidaritást is jelent. Az önkéntes véradók azzal, hogy idejüket és vérüket adják, segítenek embertársaikon, és hozzájárulnak egy egészségesebb és összetartóbb társadalom kialakításához. 

 

HÁROM EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYE AZ ÖNKÉNTES VÉRADÁSNAK

Bár elsődlegesen a véradók másokon segítenek, a véradás maga is számos egészségügyi előnnyel járhat a donorok számára.

 

  1. Csökkenti a vas szintet a szervezetben

A véradás segíthet csökkenteni a szervezetben lévő vas szintjét, ami különösen hasznos lehet azok számára, akik hajlamosak a vasfelhalmozódásra. A túlzott vasfelhalmozódás ugyanis károsíthatja a májat és más szerveket is, és növelheti a szívbetegségek kockázatát.

 

  1. Fokozza az új vérsejtek termelését

Amikor vért adunk, a szervezetünk elkezd új vérsejteket termelni, hogy pótolja az elvesztetteket. Ez a folyamat stimulálja a vérképző rendszert és elősegíti a vér frissítését, ami hosszú távon hozzájárulhat az egészséges vérképződéshez.

 

  1. Egészségi állapot felmérése

A véradás előtt minden alkalommal alapos orvosi vizsgálaton esnek át a donorok, amely során vérnyomásra, pulzusra valamint hemoglobin szint mérésre kerül sor. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a véradók rendszeresen ellenőrizzék egészségi állapotukat, és időben felismerhessék az esetleges egészségügyi problémákat.

 

KI JELENTKEZHET ÖNKÉNTES VÉRADÁSRA?

Alapvetően kizárólag egészséges ember adhat vért, de befolyásolhatják az alkalmasságot egyes gyógyszerek szedése vagy akár múltbeli betegségek, kezelések, sőt még a közelmúltban történt külföldi látogatások is. Éppen ezért érdemes előtte tájékozódni az Országos Vérellátó Szolgálat weboldalán. Az viszont egyértelmű, hogy az adhat vért, aki már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét és a testsúlya el kell, hogy érje az 50kg-ot, de nem lehet 140kg-nál több. A nem is számít, hiszen a nők évente maximum 4, míg a férfiak 5 alkalommal adhatnak vért és két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetnek, hogy regenerálódjon. 



Ezen információk azonban senkit ne tántorítsanak vissza attól, hogy önkéntes véradó legyen, ugyanis annak fontossága és hasznossága vitathatatlan, hiszen hozzájárul a közösség egészségéhez és jólétéhez. Az egészségi állapotunk rendszeres ellenőrzésének lehetősége, a vas szint csökkentése és az új vérsejtek termelésének serkentése mind olyan előnyök, amelyek a véradók számára is jelentős értékkel bírnak.