Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

3 jele annak, ha túl sok az ünnepi stressz

3 jele annak, ha túl sok az ünnepi stressz

Ünnepek előtt sokszor képesek vagyunk túlaggódni az előkészületeket, azokon agyalunk nappal és éjszaka, hogy vajon mi legyen a főétel, a kiválasztott ajándék vajon tetszik-e majd vagy éppen a gyerekek hazajönnek és mindenki jól érzi-e majd magát. Összeszedtük, hogyan próbál testünk üzenni nekünk, hogy kicsit le kell nyugodnunk!

A karácsony az év azon része, amikor szeretet, béke és nyugalom vesz körül bennünket, de amíg eljutunk ideáig, addig sajnos rengeteget idegeskedünk, aggódunk, amely a testünkre is hatással van. Sokszor szoktuk mondani, hogy a test a lélek tükre, hiszen ha heteken át aggódunk és a stressz már a mindennapjaink részévé válik, az azt is jelenti, hogy bizony előbb vagy utóbb, de testünk különböző tüneteken keresztül üzen majd nekünk. Íme, a 3 leggyakoribb jele annak, ha a stressz eluralkodik rajtunk ünnepek előtt!

 

  1. ALVÁSZAVAROK

A stressz leggyakrabban az alvásunkat befolyásolja, amelynek köszönhetően felszínesen alszunk éjszaka, nem tudjuk átaludni az estéket és még a késői elalváshoz korai felkelés is párosul. Egész nap a munkahelyi évzárás körül járnak gondolataink, miközben már azt tervezzük, hogy a munka után hova megyünk bevásárolni, ha hazaérünk, hova rejtsük az ajándékokat, mi legyen a vacsora, stb. Felsorolni sem lehet szinte, hogy mennyi mindenen jár ilyenkor az agyunk és nem hagyunk elegendő időt a visszatöltekezésre sem. Karikás szemek, kialvatlan tekintet és folyamatos fáradtság. Szervezetünk ezekkel a tünetekkel jelzi, hogy ideje kicsit megállnunk!

 

  1. EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK

Reggelente már gyomorideggel ébredünk, nem tudunk reggelizni, az ebédet a napi munkák miatt kitoljuk, éjszaka pedig szinte falunk. De az is előfordulhat, hogy gyakrabban puffadunk, fáj a hasunk, reflux szerű tüneteket észlelünk magunkon vagy éppen hasmenéssel küzdünk. Az egyik vonzza a másikat ebben az esetben, hiszen minél rendszertelenebbül étkezünk, annál erőteljesebb tüneteket produkálhatunk. Itt az ideje annak, hogy visszatérjen a normális étkezési szokásunk, kellő figyelmet fordítva a vitaminokra, ásványi anyagokra is.

 

  1. HANGULATVÁLTOZÁSOK

Ha fokozott stresszel találjuk szembe magunkat, akkor bizony a hangulatukra is rányomja bélyegét, ezért ingerlékenyebben, idegesebbek leszünk, elfogy a türelmünk a családtagjaink felé. Sajnos sokszor pontosan a közvetlen családtagjaink és barátaink sínylik meg az ünnepeket megelőző stresszes időszakot. Gyakori hangulatváltozásokkal találják szembe magukat, amelyhez sokszor ingerlékenység is társul. Igyekezzünk mi magunk észrevenni hangulatváltakozásainkat és ne engedjük, hogy ismerőseink jelezzék nekünk! Fordítsunk elég időt a pihenésre és legyen olyan időszak egy-egy napon, amikor csak magunkkal foglakozunk és nem pedig valamilyen feladattal vagy elvégzendő munkával!



Az ünnepek közeledtével fontos, hogy ne csak az elvégzendő munkákon járjon az agyunk, hanem azon is, hogy elegendő időt szenteljünk magunknak! Próbáljunk meg olyan módszereket találni, amelyekkel csökkenthetjük a stresszt, legyen az hatékony időbeosztás vagy relaxációs gyakorlatok végzése, de sokszor elegendő lehet egy rövid séta is a friss levegőn! Az alábbi linken pedig elolvasható egy korábbi bejegyzésünk, amely 3+1 tippet tartalmaz, hogy ne idegeskedjük túl a karácsonyt!