Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

3+1 tipp az őszi sportoláshoz

3+1 tipp az őszi sportoláshoz

Amennyiben úgy döntünk, hogy ősszel is folytatjuk az aktív kültéri tartózkodást és sportolunk, akkor mindenképpen érdemes néhány alapszabályt figyelembe vennünk. Minden évszaknak megvan a sajátossága, így az ősznek is. 

Sokan tartják úgy, hogy amit a nyári időszakban alkalmaztak a szabadidős sportolásuk során, az tökéletes lesz majd ősszel is vagy akár télen. Azonban minden évszaknak megvan a sajátossága, így az ősznek is, hiszen a reggelek már hűvösebbek, gyakrabban eshet az eső és hamarabb sötétedik. Mostani cikkünkben adunk 3+1 tippet, mire figyeljünk oda kültéri sportolás során!

 

  1. RÉTEGES ÖLTÖZKÖDÉS

Talán a legfontosabb tippünk, akármilyen szabadtéri mozgásformát is választunk, hogy igyekezzünk rétegesen öltözködni. Mivel az őszi időjárásra jellemző a változékonyság, illetve a reggelek már hűvösebbek, ezért különösen érdemes odafigyelnünk arra, hogy milyen ruhát választunk. Fontos, hogy olyan jó légáteresztő és nedvességet elvezető ruhákat részesítsünk előnyben, amelyek segíthetnek abban, hogy szabályozzák a testhőmérsékletünket, valamint ne izzadjuk túl magunkat. A réteges öltözködés pedig biztosítja azt is, hogy legyen mit levennünk, ha kisüt a nap, de ha hirtelen borult idő lesz, akkor tudunk újabb réteget magunkra venni.

 

  1. FIGYELJÜK AZ ELŐREJELZÉSEKET

Bár egyre kevésbé tudnak az időjárás előrejelzések pontosat nyújtani, de nagyon nagy eltérések sincsenek. Nem hetekkel, vagy napokkal kell előre figyelnünk az előrejelzést, elegendő 1-2 nap távlatából is figyelnünk, valamint indulás előtt is pillantsunk rá. Ha várható eső vagy szél, akkor annak megfelelő öltözéket válasszunk vagy be is tehetünk a táskánkban biztonságképpen egy esőkabátot vagy sapkát. Sokat tudnak segíteni az előrejelzések, hiszen ilyenkor ennek megfelelően tudunk ruházatot választani.

 

  1. VÉDJÜK KEZÜNKET ÉS LÁBUNKAT

A sapkát és a sálat mindenki előszeretettel veszi elő, ha a szabadba indul ősszel. Azonban helyezzünk hangsúlyt a végtagjainkra is! Válasszunk melegebb és hosszabb szárú zoknit és mindenképpen vízálló cipőben gondolkodjunk ebben az évszakban. Ezek segítenek megvédeni lábunkat a hidegtől és a nedvességtől egyaránt. A kesztyű sem kizárólag téli kiegészítő, már csak azért sem, mert sokszor a kezünkről fázunk. Érdemes sportoláskor kesztyűt is magunkkal vinni, hogy ha érezzük, kicsit fáznak az ujjaink, akkor egyből fel tudjuk venni.

 

A fentiek apró tippeknek tűnhetnek, azonban sokat segítenek, hogy ne a hidegre vagy az esőre gondoljunk egyből, ha szabadtéri mozgást választanánk ősszel. Időben készüljünk fel a sportolásra és legyen mindig egy B tervünk, hiszen ha éppen kedvezőtlenre fordul az időjárás, akkor nem kell minden áron a szabadba mennünk, tegyük át másnapra a mozgást.

 

+1 VITAMINOK

A fenti tippeken kívül természetesen a megfelelő táplálkozás és a vitaminok szerepe is kiemelkedő az őszi kültéri mozgásban. Habár nincs olyan vitamin, amely 100%-ban megakadályozná a megfázást, de sokat tudunk tenni ellene, ha rendszeresen fogyasztunk megfelelő minőségű vitaminokat. Ebben a cikkünkben már összegyűjtöttük a kihagyhatatlan őszi teákat, de nézzük a vitaminokat!

 

A D-vitamin tudjuk, hogy szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és a csontok védelmében egyaránt. Mivel ősszel már jelentősen csökken a napsugarak mennyisége, így érdemes pótolni azt, már csak azért is, mert segíthet az hideg elleni állóképességben is. A C-vitamin is erősítheti az immunrendszert és ezáltal a betegségek elleni védekezésben is segédkezhet. Érdemes ősztől tavaszig akár magasabb C-vitamin mennyiséget is bevinnünk szervezetünkbe. A B-vitaminok segíthetnek abban, hogy testünket melegen tartsák, így érdemes erre a vitaminra is kiemelt figyelmet fordítani. 

A fentieken túl még két multivitamint ajánlunk, a MultiPack-ot, amely egy teljes hónapra elegendő kis vitamintasakokat rejt. Praktikus, hiszen munkába vagy utazáshoz elegendő csak egy kis tasakot magunkkal vinni és máris csupa hasznos vitaminnal tölthetjük fel szervezetünket! Tartalmaz minden olyan vitamint, amelyekre szervezetünknek a mindennapokban szüksége lehet: omega-3 kapszula, C+D3 vitamin, multivitamin+Q10 kapszula és Ca-Mg-Zn kapszula. Igazi vitamin bomba egy tasakban! A SportPack-ot pedig kimondottan olyan személyeknek ajánljuk, akiknek a sport a mindennapjuk része, hiszen sportolás alkalmával sok vitamin és ásványi anyag ürülhet ki szervezetünkből, amelyet pótolnunk kell. Pontosan ezért alkottuk meg a SportPackot, amely 30 darab kis tasakot tartalmaz a hónap minden napjára. Tartalmaz A-, C-, E-vitamint, magnéziumot, szemént, cinket, zöld tea kivonatot valamint HMB-t, BCAA+B6 tablettát, valamint L-Argininet is!