Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A vas szerepe a szervezetre

Herbadoctor
A vas szerepe a szervezetre

A tavasz beköszöntével egyre többen érezzük még inkább fáradtabbnak magunkat, amely egyrészt betudható a tavaszi fáradtságnak, de az is lehet, hogy szervezetünk így próbál jelezni, hogy valamilyen hiány alakult ki bennünk. A vas hiányának leggyakoribb tünete, hogy fáradtságot, gyengeséget érzünk.

Ez annak az oka, hogy a vörösvérsejtek vashiányos állapotban nem képesek hatékonyan oxigént szállítani a testben, így kimerültebbnek, gyengébbnek érezzük magunkat.

Miért fontos a vas az emberi szervezetnek?

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezet számára, amelynek számos kulcsfontosságú szerepe van, amelyek közül kiemelkedik az oxigén szállítása a testünkben a vörösvértesteken keresztül. Az oxigén a tüdőből áramlik a vérbe, majd a vas segítségével a vörösvértestek eljuttatják az egész testbe. Lényegében egy elengedhetetlen ásványi anyag az ember számára és ehhez még hozzátartozik az is, hogy a vas fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a sejtek növekedésében és fejlődésében, valamint az agyi funkciók szabályozásában is. Ha a szervezetünkben nincs elegendő vas, az különböző problémákat okozhat, például vérszegénységet, fáradtságot, szédülést, fejfájást és gyengeséget.

Milyen tünetei vannak a vashiánynak?

A vashiányos állapot tünetei változóak lehetnek, attól függően, hogy mennyire súlyos a hiány. Nézzünk néhány példát:

  • Fáradtság és gyengeség, hiszen – ahogy már írtuk – a vörösvértestek nem képesek hatékonyan szállítani az oxigént a testben.
  • Légzési nehézségek, hiszen nem megfelelő az oxigénszállítás, így akár a vashiány légszomjat vagy nehézlégzést is okozhat.
  • Szédülés: a vashiány okozhat szédülést is, ezt leggyakrabban akkor érezzük, ha testhelyzetünk változik, például ha leülünk, vagy ha lefekszünk. 
  • Bőr- és hajproblémák: ha a bőrünk száraz és sápadt, a hajunk pedig törékeny és vékonyabb, utalhat vashiányos állapotra.
  • Gyengült immunrendszer, hiszen a vashiányos állapot gyengítheti az immunrendszert, ami növelheti a fertőzések kockázatát.
  • Szívproblémák, mivel nem jut elegendő oxigén a szervezetbe, ezért hosszabb távon szívproblémákhoz vezethet a vashiány.

Milyen ételeket fogyasszunk vashiányos állapotban?

Részesítsük előnybe a vörös húst, a babot, a spenótot és a dióféléket, de fontos, hogy táplálkozásunk ne csak egyirányú legyen, hanem törekedjünk a kiegyensúlyozottságra!

Milyen étrend kiegészítőkkel tudunk segíteni?

A legfontosabb, mint minden étrend kiegészítő és vitamin esetében, hogy megfelelő minőségű és mennyiségűt válasszunk! A Herbadoctor GRÁNÁTALMA koncentrátum bőségesen tartalmaz vasat, ezért vérszegénység esetén is alkalmazható és ezen kívül energiával láthatja el a szervezetet. Korábban már írtunk a gránátalma jótékony hatásáról, amelyet itt elolvashatsz. A másik ajánlott termék a BOTANIC LAKTOFERRIN - SZERVES VAS KOMPLEX KAPSZULA segíthet a szervezet számára megfelelő mennyiségű vashoz jutni. A kapszula komplex hatásait tekintve antibakteriális, antivirális, gyulladás gátló, rákellenes lehet. A cékla, feketeribizli, csalán és csipkehús tartalmának köszönhetően kiváló vitamin, antioxidáns forrás, mely segíthet a vérképzésben, vesebántalmak, szív-és érrendszeri megbetegedések esetén.

De fontos most is, hogy mielőtt elkezdenénk magunkat diagnosztizálni, konzultáljunk szakemberrel vagy háziorvosunkkal!