Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Asztma és allergia: az immunrendszer és a légző rendszer reakciói

Asztma és allergia: az immunrendszer és a légző rendszer reakciói

Elkezdődött minden allergiás rémálma, hiszen a szálló pollen koncentrátum egyre magasabb és bizony egyre többen is szenvednek különböző mértékű allergiától, úgyhogy itt az ideje, hogy mi is nagyító alá vegyük.

Persze a korábbi években már írtunk az allergiáról, mégis mindig tudunk egy kis újat mondani vagy ez esetben írni. Viszont, ha például az allergia leggyakoribb öt tünete érdekel, akkor ezt a cikkünket ajánljuk. Most azonban abból a szemszögből közelítjük meg a témát, hogy az asztma és az allergia közötti különbségeket vagy éppen összefonódásokat vesszük nagyító alá, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ugyanarról a betegségről beszélünk, azonban ez nem így van.

 

ALLERGIÁRÓL

Az allergia esetében a szervezetünk, vagyis pontosabban az immunrendszerünk reagál túlzottan olyan anyagra vagy anyagokra, amely(ek) egyébként ártalmatlan(ok). Ilyen lehet például az állatszőr vagy egyes élelmiszerek és a pollenek is. Ezek az allergének pedig a légző rendszerrel találkozva váltanak ki olyan tipikus allergiás tüneteket, mint például a szemviszketés vagy az orrfolyás. Extrém esetben olyan légzőszervi tüneteket is okozhat az allergia, mint például a nehézlégzés vagy a köhögés, esetleg légszomj. Ezért is sokszor keverik össze az allergiát az asztmával.

 

ASZTMÁRÓL

Amennyiben asztmáról beszélünk, akkor lényegében a légutak gyulladt állapotáról beszélünk, amelyek megnehezítik a légzés folyamatát. Sokszor a hörgőszűkülettel járó köhögésről, fulladásról, esetleg a légzés során tapasztalható sípolásról tudják megállapítani a betegek, hogy asztmás rohamuk van, ugyanis az asztma a legtöbb esetben rohamokban tör rá a páciensekre. 

 

ALLERGIÁS ASZTMÁRÓL

Beszélhetünk allergiás asztmáról is, hiszen az asztma és az allergia akár együtt is megjelenhet. Ez lényegében azt jelenti, hogy az allergiás reakció eredménye az asztma. Ez a típus viszonylag gyakran előfordul és a legtöbben akkor veszik észre, amikor allergiaszezonban kimondottan légzéssel kapcsolatos problémákról vagy nehézségekről számolnak be. Ha a szervezetünket nézzük, akkor egyértelmű lehet a magyarázat, hiszen a légutak az allergénekkel való találkozásnak köszönhetően megduzzadhatnak.

 

Bármelyik problémával is szembesülünk, érdemes odafigyelnünk a környezetünkre illetve érdemes megtervezni a programjainkat is. Hiszen, ha a legnagyobb pollenkoncentrátum idején tervezünk a szabadba menni, akkor minden bizonnyal komoly allergiás reakcióval találkozhatunk. De érdemes a füstöt vagy a hideg, párás levegőt is kerülnünk, mint ahogyan a dohányzást is mellőzzük, akár allergiásak, akár asztmásak vagyunk. A testmozgásról semmiféleképpen ne mondjunk le, azonban célszerű inkább könnyebb típust választanunk és kimondottan olyan napszakot részesítsünk előnyben, amikor a levegő pollenkoncentrátuma nem magas.


Külső segítséget is hívhatunk, hiszen a Herbadoctor BOTANIC Tüdő Komplex kapszula például minden olyan szükséges gyógynövénykivonatot tartalmazhat, mely hozzájárulhat a tüdő védelméhez. A készítmény gazdag hatóanyagtartalmának köszönhetően hatásos lehet a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mint a tüdőgyulladás, hörgőgyulladás, asztmatikus panaszok.