Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Az allergia öt leggyakoribb tünete

Herbadoctor
Az allergia öt leggyakoribb tünete

Tombol az allergia szezon és sokan küzdenek – különösen ezekben a hetekben – a szálló pollenekkel, azonban sokan nem is tudják még, hogy allergiásak lennének. Összeszedtük azt a leggyakoribb öt tünetet, amelyeket ha magunkon is észlelünk, akkor érdemes egy allergia tesztet elvégeztetnünk.

Legtöbben úgy gondoljuk, ha folyik az orrunk vagy viszket a szemünk, egyet jelen az allergiával. Azonban vannak olyan tünetek is, amelyeket nem feltétlenül gondolunk az allergia jelének. Érdemes ilyenkor kicsit leülnünk és akár napló formájában vezetnünk, mikor mit ettünk, voltunk-e szabad levegőn és mikor milyen tüneteket észleltünk. Ha pedig találunk összefüggést, akkor érdemes egy allergia tesztet elvégeztetnünk, hogy megbizonyosodjunk az allergia valósságáról. Korábban már írtunk arról, hogy szerveztünk milyen reakciója az allergia, illetve a hét leggyakoribb allergia típust is nagyító alá vettük. De nézzük most a leggyakoribb öt tünetet, amelyeket ha magunkon észlelünk, akkor bizony nagy eséllyel lehetünk allergiásak. Azt azonban le kell szögeznünk, hogy a tünetek az allergia típusától és a szervezetünk reakciójától is függnek!

ORR ÉS SZEM TÜNETEK

A leggyakoribb tünetek közé tartozik az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, a viszkető, vörös szemek, a könnyezés. Elsősorban a pollenallergia tünetei lehetnek ezek és sokszor a nátha tüneteivel össze is keverik, azonban egy naplózással könnyen kiderülhet az igazi ok.

BŐRKIÜTÉSEK

Az allergiás reakciók gyakran jelentkezhetnek különböző bőrkiütések formájában. Ez lehet akár csalánkiütés vagy viszkető, égő piros foltok megjelenése is.

LÉGZŐSZERVI TÜNETEK

Az allergia súlyosabb formájára utal, ha olyan légzőszervi tüneteket észlelünk magunkon, mint például a légszomj vagy a nehézlégzés, köhögés. 

GYOMOR- ÉS BÉLRENDSZERI TÜNETEK

Hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés: ezek a tünetek elsősorban élelmiszer allergiára utalhatnak, ezért érdemes odafigyelni, milyen ételek vagy alapanyagok elfogyasztása után észlelünk hasonló tünetet.

ALLERGIÁS SOKK

Az anafilaxia egy súlyos allergiás reakció, amely azonnali orvosi ellátást igényelhet! Ilyenkor egyszerre több tünetet is észlelhetünk magunkon, úgy, mint a bőrkiütést, légszomjat, akár torok duzzanatát vagy szédülést, legextrémebb esetekben pedig akár az ájulás is bekövetkezhet. Az anafilaxia életveszélyes állapot, ezért azonnali beavatkozást igényel!

Fontos megjegyeznünk, hogy a légúti allergiás tünetek mindenképpen kezelésre szorulnak, hiszen maguktól nem múlnak el, sőt, akár több allergia is kialakulhat vagy legrosszabb esetben akár asztmások is lehetünk! Érdemes szervezetünk immunrendszerét aktívan támogatni akár a MeCelium kapszulával is, amely négyféle gyógygombát (pecsétviaszgomba, siitake, bokrosgomba, mandulagomba) tartalmaz!