Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz?

Nagyon kevesen vannak azok, akik nem szeretik az édes, hazai mézet, azonban tudja-e mindenki hogyan is készül azon kívül, hogy a méhekhez köthető? És vajon az is nyilvánvaló, hogy milyen egészségügyi előnyei vannak az igazi méznek? Ennek jártunk mi is utána és a legfontosabb ismereteket most át is adjuk.

Május 20-a a méz világnapja az ENSZ döntésének eredményeképpen és habár idehaza korábban az április 30-át választották, mégis a köztudatba a májusi időpont került be. A mézet azonban az emberiség már évezredek óta fogyasztja, hiszen kiváló természetes édesítőszer és számtalan jótékony hatása van szervezetünkre is. Ha kíváncsi vagy a méhek szorgos munkájára és életére, akkor az alábbi linken 7+1 érdekességet is megosztunk veled. 

 

5 LÉPÉSBEN A MÉZ ELKÉSZÜLÉSE

  1. Nektár gyűjtése

A legelső állomás az, hogy a méhek a virágokból nektárt gyűjtsenek, amely a méz alapanyaga is. A nektárt amúgy a virágok mirigyei termelik és kimondottan édes ízűek is.

  1. Nektár átalakulása

Ha az előző lépés sikeresen teljesült, akkor következhet a nektár átalakulása, amelynek során a benne található szacharóz egyszerűbb cukrokká alakul át, mint amilyen a glükóz vagy a fruktóz. 

  1. Kaptári teendők

Miután átalakul a nektár, a méhek visszatérnek a kaptárba, ahol a feldolgozott nektárt átadják a munkás méheknek. Az átadás módja igen érdekes, hiszen ezt szokták a méhészek „hányásnak” nevezni, ami valóban az is.

  1. Vízelvonási fázis

A kaptárban lévő méhek aktívan szellőztetik a nektárt szárnyaik rezegtetésével, amely elősegíti a felesleges víz elpárolgását, és ezzel pedig a méz sűrűsödése is bekövetkezik.

  1. Viasz

Miután a méz megfelelő sűrűségűvé válik, a méhek viasszal lezárják a méhsejtek tetejét, amivel a méz tartósítása is megkezdődik. A viasz légmentesen zárja el a mézet, megőrizve így annak minőségét és tápértékét hosszú időn keresztül.

 

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

A mézet nem csak az íze miatt szeretik és nem csak amiatt értékes, hanem számos egészségügyi előnyt is rejt magában, amelyek közül a legfontosabb hármat ki is emeljük:

  1. Immunrendszer erősítése: A méz természetes antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez. Ezek az összetevők segítenek a szervezetnek harcolni a kórokozókkal és csökkenteni a betegségek kialakulásának esélyét.
  2. Gyulladáscsökkentő hatás: A méz rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladásos állapotokat a szervezetben, így segítve elő például az ízületi gyulladások és egyéb krónikus betegségek enyhítését. Ez a tulajdonsága különösen értékes, mivel a gyulladás számos egészségügyi probléma alapja lehet.
  3. Természetes energiaforrás: A méz magas cukortartalma gyors és hatékony energiaforrást biztosít, ami ideális sportolók és fizikailag aktív emberek számára. A mézben található természetes cukrok (glükóz és fruktóz) gyorsan felszívódnak, így azonnali energialöketet nyújtanak.

 

Ezek a pozitív egészségügyi hatások teszik a mézet kiváló táplálék kiegészítővé, amely nemcsak ízletes, de jótékony hatású is. A méz fogyasztása így nemcsak a gasztronómiai élvezeteket szolgálja, hanem egészségmegőrző és javító szerepet is betölthet a mindennapi táplálkozásunkban.