Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Lehet-e küzdeni a mézzel az allergia ellen?

Herbadoctor
Lehet-e küzdeni a mézzel az allergia ellen?

A hűvös napokon előszeretettel fogyasztunk forró teát, amelyet sokszor mézzel ízesítünk. Ezen kívül a méznek számos, egészségünkre gyakorolt pozitív hatása van, de vajon az allergia ellen is bevethető?

A méz már igen régóta közismert természetes táplálék, amely kimagaslóan sok pozitív hatással rendelkezik. Ezek közé tartozik, hogy tápláló és energiát adó táplálékról beszélünk, hiszen magas szénhidráttartalma van, így gyorsan energiával látja el szervezetünket. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bír, amely segíthet a gyógyulásban.

Éppen ezért sokszor használjuk köhögés, torokfájdalom vagy megfázás tüneteinek enyhítésére. Immunerősítőként is bevethetjük, hiszen a mézben jelen lévő antioxidánsok segíthetnek a sejtek védelmében is. Számtalan vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz, amely támogatja az immunrendszerünket. Sokan pedig természetes édesítésre is használják a mézet cukor helyett. De vajon milyen hatással lehet az allergiára?

Ahogy arról már korábban írtunk, az allergia lényegében az immunrendszer túlzott reakciója egyes anyagokra, amelyek alapvetően ártalmatlanok. Az allergiás reakció során pedig az arra érzékeny embereknél antitesteket termel a szervezet az ártalmatlan anyagok ellen, amelyek pedig különböző tüneteket okoznak. Számos kutatást végeztek már az allergia és a méz kapcsolatára vonatkozóan és néhány közülük azt sugallja, hogy a rendszeres mézfogyasztás segíthet az allergia tüneteinek enyhítésében. Fontos azonban kiemelnünk, hogy a méz nem helyettesítheti a hagyományos allergiakezelést, ezért mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni!

A méz bizonyos mennyiségű pollent is tartalmazhat, így a rendszeres mézfogyasztásnak köszönhetően kis mennyiségű pollen is kerül az emberi szervezetbe, ami pedig hozzájárulhat a pollenallergia kezeléséhez. Vagyis ha rendszeresen fogyasztunk mézet, akkor a szervezetnek segítünk hozzászokni a pollenekhez és ezáltal csökkenthetjük az immunreakciókat is az allergén pollenekre. Fontos azonban megjegyezni, hogy nincs még jelen pillanatban teljes bizonyossággal alátámasztva ez a tézis, hiszen minden ember más és más és az allergia szintje függhet a mézben található pollenektől is. Így lehet az is, hogy az egyének eltérően reagálhatnak a rendszeres mézfogyasztásra is, ezért mindenképpen javasolt szakemberrel való konzultáció a kúra megkezdése előtt!