Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Miért fontos a víz fogyasztása?

Miért fontos a víz fogyasztása?

Március 22-e a Víz Világnapja, úgyhogy kiváló alkalom arra, hogy kicsit alaposabban körbejárjuk, miért olyan fontos szervezetünk számára a vízfogyasztás!

Korábbi cikkünkben már összeírtuk azt a 7+1 érdekességet a vízről, amelyet mindenképpen érdemes tudni, illetve azt is elárultuk, hogy az idei évben a „Víz a békéért” mottót kapta meg a Víz Világnapja. Mostani cikkünkben kimondottan a szervezetünkre gyakorolt hatásait emeljük ki, hiszen állandóan azt halljuk, hogy fogyasszunk elegendő vizet, úgyhogy itt az ideje, hogy pontokba szedjük, miért mondjuk mi is ezt! Azt már korábban is megosztottuk, hogy testünk nagy része víz és pontosan ezért elengedhetetlen szerepe van szervezetünkre. Minden szervünkre hatással van, így létfontosságú az emberi test számára, hiszen ha kevés vizet fogyasztunk, nemcsak fizikailag, de szellemileg is rosszabbul érezhetjük magunkat és még a betegségek kialakulásának is nagyobb esélye van!

 

HIDRATÁLÁS

A legfontosabb pozitív élettani hatása a víznek, hogy hidratálja szervezetünket és ezáltal a testhőmérsékletünk szabályozásában is kiemelt szerepet játszik. A sejtek optimális működését és a test szöveteinek megfelelő vérellátását biztosítja a víz, hiszen a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen ehhez.

 

ANYAGCSERE

A víz kiemelten fontos szerepet tölt be az emésztési folyamatokba és ezáltal pedig az anyagcsere-hatékonysághoz is elengedhetetlen. Egyrészt segítheti az emésztőenzimek működését, másrészt a tápanyagok felszívódásában is közrejátszik és nem utolsó sorban segít a salakanyagok távozásában is.

 

ÍZÜLETEK

Gondoltad volna, hogy a víznek köze lehet az ízületek működéséhez? A megfelelő hidratáltság ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy az ízületek és a szövetek is megfelelően működjenek, ezáltal pedig csökkenhet a sérülés mértéke illetve az ízületi fájdalom kockázata is csökkenhet.

 

MÉREGTELENÍTÉS

Ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, akkor a veséknek is segítünk, hogy hatékonyan távolítsák el a méreg- valamint salakanyagokat szervezetünkből. Így pedig a víz elengedhetetle mind a méregtelenítésben, mint a vesék egészséges működésében.

 

BŐRÜNK EGÉSZSÉGE

Nem azt mondjuk, hogy a megfelelő hidratáltsággal eltűntethetőek a ráncok, de mindenképpen hozzájárul a bőr egészségéhez. Ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztunk, külső támogatást kapunk ahhoz, hogy hosszú távon is megőrizzük bőrünk rugalmasságát, hidratáltságát. Mindezeknek köszönhetően csökkenhetnek a ráncok és nem lesz jellemző a kiszáradt, kicserepesedd bőr sem.

 

FRISSESSÉG

Napközben vizelettel, párolgással, izzadsággal jelentős mennyiségű víz távozik testünkből. Ahhoz, hogy folyamatosan fenn tudjuk tartani agyunk és testünk frissességét, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz pótlása. Ha álmosnak érezzük magunkat, igyekezzünk átgondolni, mennyi folyadékot vittünk be aznap a szervezetünkbe, mert ha keveset, akkor akár az is okozhat fáradtságot.

 

A fenti egészségügyi indokok kiválóan megmutatják azt, hogy nincs olyan része szervezetünknek, amelyre ne lenne pozitív élettani hatással a vízfogyasztás. Kizárólag előnyünk származhat egészségügyi szempontból, ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztunk, ugyanis szervezetünk vízháztartását folyamatosan a megfelelő szinten kell tartanunk! Gondoskodjunk az elegendő mennyiségű vízről, hogy segítsük testünket!