Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Teázás testünk és lelkünk egészségéért

Teázás testünk és lelkünk egészségéért

A hideg időben előszeretettel készítünk el egy-egy meleg teát mézzel és citrommal, de tudjuk-e, hogy milyen pozitív hatása van a teázásnak a testünkre és a lelkünkre egyaránt? Összeszedtük a legjellemzőbb kedvező hatásait a teázásnak!

Korábban már foglakoztunk a teázási szokásokkal, most azonban elsősorban a teafogyasztás testünk illetve mentális egészségünkre gyakorolt hatásait vettük nagyító alá. Reméljük, hogy cikkünk elolvasását követően még többen döntenek úgy, hogy napi szinten a teákhoz – azon belül is elsősorban a gyógyteákhoz – fordulnak majd.

 

A TEÁZÁS TESTI ELŐNYEI

Sokan nem tudják, de ha a Föld lakosainak a folyadékfogyasztását vesszük alapul, akkor a víz után a legtöbben teát fogyasztanak. Vannak országok, ahol kimondott rituálék, hagyományok épülnek fel a teázási szokások köré, azonban vajon mindenki tudja-e, hogy milyen pozitív hatása van a teának a szervezetünkre?

 

Antioxidáns

Különösen a zöld teára jellemző (de a legtöbb tea fajtára is), hogy tele van antioxidánssal, amelyek segíthetnek a szervezetnek a védekezésben az olyan szabad gyökök ellen, amelyek akár a sejteket is károsíthatják.

 

Koffein

A teában – a zöld és a fekete teában kimondottan – koffein is található, amely egyfajta stimuláló, „ébre tartó” hatással bírhat a szervezetre. Sokan a reggelt egy zöld vagy fekete teával kezdik a kávé helyett, hiszen ez a folyadék is segíthet hamarabb éberebb állapotba kerülnünk, fokozhatja az anyagcserét és még segíthet a mentális teljesítményünk eredményein is.

 

Hidratáció

Mivel a teát legtöbbször vízzel készítjük el, ezért kimondottan segít a napi folyadékszükségletünk bevitelében, amely fontos szervezetünknek!

 

Egészségünk védelme

Szerencsére számtalan olyan gyógynövény teát tudunk ma már beszerezni, amelyek specifikusan egy-egy egészségügyi probléma esetén nyújtanak segítő kezet. Böngésszük át a Herbadoctor teakínálatát is, amelyeknél külön kiemeltük, milyen probléma esetén ajánlott a használata az egyes gyógynövény teáknak.

 

A TEÁZÁS LELKI ELŐNYEI

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a mentális egészségünk védelme, hiszen lelkünkre is ugyanolyan figyelmet kell fordítanunk az évek során. A teázásnak számtalan lelkünkre gyakorolt pozitív hatása van, amelyek közül jöjjenek a legfontosabbak.

 

Nyugalom

Már a teakészítés is egyfajta nyugodt és pihentető érzést ad, azonban a meleg érzete ezt csak erősíti. Gondoljunk úgy a teakészítésre, mint egy kikapcsolódási formára vagy akár a relaxáció egy fajtájára!

 

Lelkünk frissessége

Igyekezzünk a teakészítés folyamatára megfelelő időt szentelnünk és így kikapcsolódást is jelenthet számunkra. Hallgassunk kellemes zenét mellette, figyeljünk kicsit befelé, magunkra ezalatt az idő alatt! Ha ezt sikerül elérnünk, akkor kiszakadhatunk a mindennapi stresszből és a ránk zúduló feladatokból is.

 

Kapcsolatépítés

Ma már szerencsére egyre több teaház van, így bátran beszéljük meg barátainkkal a találkozási pontot akár oda is. Ha nincs a környékünkön, akkor pedig otthonunkba invitáljuk barátainkat, családtagjainkat egy kellemesen eltöltött teázásra. 

 

Aromaterápia

Az egyes teák elkészítése során rendkívüli illatokkal és ízekkel találkozhatunk, amelyek lelkünkre is jó hatással vannak. Ez a fajta aromaterápia is kimondottan jó hatással van hangulatunkra és érzelmi állapotunkra egyaránt.

 

Habár tudjuk, hogy sokan csak napi teendőnek tekintik a teakészítést reggelente, de érdemes kicsit kilépnünk a megszokottakból és más aspektusból is megközelíteni azt. A teakészítés lehet egy délutáni fél órás kikapcsolódás is, amikor otthonunkban lecsendesedhetünk és miközben kedvenc zenénk szól, elkészíthetjük az illatos teánkat, amelyet majd kényelmesen elfogyasztunk. Próbáljuk meg időt szakítani erre és meglátjuk, hogy rövid időn belül már érezzük is a teázási szokásunk testünkre és lelkünkre gyakorolt pozitív hatásait!