Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Van-e összefüggés a párkapcsolat és az egészség között?

Van-e összefüggés a párkapcsolat és az egészség között?

Gondolta volna, hogy párkapcsolatunk – függetlenül attól, hogy friss vagy akár több évtizedesről legyen szó – jelentős hatással lehet az egészségi állapotunkra is?! Kicsit utánajártunk, hogy milyen összefüggés lehet a párkapcsolat és az egészség között mi is, ha már itt a Valentin nap a nyakunkon!

A lelkünk állapota sokszor kihat egészségi állapotunkra is, nem hiába „ép testben ép lélek”. Erről a témáról – a lelki és a fizikai egészségünk közötti összefüggésről – nemrég írtunk is egy szuper blogot, amelyet az alábbi linkre kattintva lehet elolvasni. De térjünk vissza a párkapcsolat és az egészség közötti összefüggésre…már ha van! Egyértelműen van, amelyet kutatások is alátámasztanak, vagyis amennyiben jó minőségű párkapcsolatban vagyunk, akkor bizony számos egészségjavulással találkozhatunk. Ez lehet akár fizikai, akár mentális vagy éppen emocionális jólét is, de vegyünk sorba néhány konkrét hatást!

 

FIZIKAI EGÉSZSÉG

Habár sokan a párkapcsolatuk elején felszednek pár kilót, de összességében a jó és kiegyensúlyozott párkapcsolat hozzájárulhat a fizikai egészség javulásához is! Ha logikusan gondolkodunk, azok, akik boldog párkapcsolatban élnek, hajlamosak egészségesebben étkezni vagy akár rendszeresen és közösen mozogni és kevésbé hajlamosak az egészségügyi problémákra is! De mindehhez egészséges és kiegyensúlyozott párkapcsolatra van szükség.

 

MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Amennyiben olyan párkapcsolatban élünk, amely támogató, akkor kevésbé leszünk hajlamosak a depresszióra vagy a szorongásra, hiszen felszabadultabban, önmagunkat adva tudunk együtt élni párunkkal. A párkapcsolatoknak így kiemelt szerepe lehet a mentális egészségünkben is.

 

STRESSZ CSÖKKENTÉSE

Ha párkapcsolatunk kiegyensúlyozott, akkor a stressz szintünk is csökkenhet, hiszen van társunk, aki támogat bennünket, megért és együttműködik velünk. Mindezeknek számtalan pozitív hatása van mentális állapotunkra és a stressz leküzdésére is.

 

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE

Ha szeretetteljes, támogató párkapcsolatban élünk, akkor immunrendszerünk is erősödik, amelynek hatására kevésbé leszünk hajlamosak betegségekre.



Fontos azonban most is megjegyeznünk, hogy egy rossz minőségű párkapcsolat, amely legrosszabb esetben még bántó is, egyáltalán nem eredményez pozitív hatást egészségi állapotunkra, sőt! Egy konfliktusokkal, szorongással és más nehézségekkel teli kapcsolat kizárólag negatív hatással tud lenni egészségünkre. Összességében megállapíthatjuk, hogy a párkapcsolatoknak jelentős hatásai vannak egészségünkre és ezáltal általános jólétünkre is!