Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Stresszoldó gyógynövények

Stresszoldó gyógynövények

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legtöbb egészségügyi problémára biztosan találunk megoldást a természetben és ez a stressz oldásával is így van. Körbejártuk, mely gyógynövények segíthetnek a stressz kezelésében és leküzdésében egyaránt.

Korábbi blogunkban már körbejártuk a stressz okait és azt is, hogy orvosi értelemben mire szokták alkalmazni a kifejezést ha bővebben is olvasna róla, itt találja a cikkünket. Egyben azonban biztosak vagyunk, vagyis habár rövidtávon a stressz reakciója segíthet nekünk a megoldásban, a hosszú távú stressz azonban jelentősen árthat szervezetünknek és egészségünknek egyaránt. Ezért is érdemes folyamatosan odafigyelni magunkra, hiszen sokszor a prevenció, vagyis a megelőzés hatékonyabb lehet, mint a gyors tűzoltás. 

Mostani cikkünkben olyan gyógynövényeket vettünk nagyító alá, amelyek nemcsak a stresszesebb időszakokban segíthetnek nekünk, de bátran alkalmazhatjuk az életünk folyamán akár rendszeresen is. 

 

KAMILLA

A kamillát sokszor gyulladáscsökkentő gyógynövénynek aposztrofálják és különösen a megfázásos időszakokban alkalmazzák, de érdemes a napi rutinunkba is beiktatni. A kamilla teája ugyanis nyugtató hatással bírhat és segíthet enyhíteni a stresszt valamint a szorongást is. Ősi gyógyító növénynek is tartják a kamillát, hiszen számtalan jótékony hatással rendelkezik szervezetünkre.

 

LEVENDULA

A nyugalom növénye, hiszen, sokszor az éjszakai ágyunk párnája alá is szívesen teszünk egy kisebb levendulazsákot vagy éppen illóolajat csepegtetünk esténként a diffúzorba. Amellett, hogy a levendula fokozza a testi, lelki frissességet, javítja az életfolyamatokat, kiváló antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása van és köztudottan nyugtató, feszültségoldó illóolajként használva, még számos jótékony hatása ismert. Ha stresszesebb időszakkal van dolgunk, akkor javasoljunk lefekvés előtt a levendulával dúsított erdélyi gyógysót, amely a világon az egyik legjobb minőségű só, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz. Lefekvéshez készülve pedig a párologtatóba vagy a diffúzorba pár csepp levendula olaj garantálhatja a pihentető alvást és a kellemes álmokat is.

 

CITROMFŰ

A Közel-Keletről származó illatos orvosi citromfű a Melissa görög eredetű női névről kapta latin nevét, melynek jelentése mézelő méh. A citromfű növény virágai ugyanis rendkívül sok nektárt tartalmaznak, ezért a méhek jelentősen kedvelik. A citromfű teája enyhítheti a szorongást és a stresszt, ezáltal pedig hozzájárul a mentális nyugalmunkhoz is. Egy pohár citromfű tea görcsoldó és nyugtató hatással is bírhat, úgyhogy érdemes a napi rutinunkba beilleszteni.

 

ORBÁNCFŰ

A lelki nyugalom gyógynövényének is szokták hívni. Az orbáncfű egy igen értékes gyógynövény, amely erdő és útszéleken, dombokon és réteken, júliustól szeptember közepéig virágzik. A növényi gyógyászat gyors sebgyógyító hatása miatt már évezredek óta használja, azonban antivirális és depresszióellenes hatással is rendelkezhet. Mellékhatások nélkül segíthet kezelni a rossz hangulatot, de bátran nyúlhatunk egy orbáncfű teához epe vagy vesebajok esetében vagy éppen magas vérnyomás mellett is. 

 

A fentiek a leggyakoribb és a legkedveltebb gyógynövények, amelyeket stressz ellen is be lehet vetni, de természetesen ezeken kívül is tartogat még a természet számtalan segítő növényt, mint a passióvirág vagy a ginzeng, de még a bazsalikom is stresszcsökkentő hatású lehet, amelyet teaként is bátran fogyaszthatjuk. A legfontosabb mégis az, hogy megkeressük a hosszú távú stressz okozóját és azon kezdjünk el mihamarabb dolgozni, amelyhez akár terapeuta segítségét is kérhetjük.